Komedija iz Zenice o nama kakvi smo danas | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Komedija iz Zenice o nama kakvi smo danas

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:09.11.2019.

Treće večeri 14. Dana malih stvari, glumci Teatra Zenica Adem Smailhodžić i Irfan Ribić na sceni Kulturnog centra izveli su predstavu „Taksimetar“, po tekstu slovenačkog pisca i scenariste Gorana Vojnovića.

Komedija oporog okusa, kroz priču jednog taksiste /Adem Smailhodžić/ i njegove susrete sa cijelom galerijom prepoznatljivih likova iz našeg okruženja /Irfan Ribić/  – dira u bolna mjesta naše društvene zbilje, preispituje moralne vrijednosti današnjice, raskrinkava predrasude koje živimo, nesvjesni da su usidrene u nametnutim uvjerenjima.

 

„Ako hoćete da vidite stanje u nekoj državi – idite u njihovo pozorište. Zasigurno genijalan tekst. Sveobuhvatan, sveprostoran i svevremen. Znali smo da moramo iskoristiti ono čime se bavimo da pokušamo doprijeti do publike na način da shvati da su i oni i mi, kada se 'raspakujemo' – samo ljudi koje je neko 'napakovao' raznim, iskrenim ili neiskrenim, savjetima. Uistinu 'Taksimetar' govori o svemu što mi danas jesmo, a plašim se da se još dugo nećemo promijeniti“, kaže glumac Adem Smailhodžić, taksista Goran koji je i večeras, na sceni Kulturnog centra - što zbog svojih, danas suvišnih, moralih uvjerenja što iz odsustva talenta za život - ostao praznih džepova.

Glumački dvojac iz Zenice sinoć je nasmijao trebinjske ljubitelje pozorišta, a jednako dobro, uvjerava nas naš sagovornik, publika reaguje u svim sredinama u kojima gostuju.

„Dobiti aplauz na otvorenoj sceni je velika stvar. To svi glumci znaju i ponose se tim. Tako se i večeras Irfan i ja zaista ponosimo. Gdje god da gostujemo publika na istim mjestima u predstavi reaguje skoro isto - jer je to ono što nas sve boli. Samo je razlika u tome što će se neko dobro nasmijati, ali što će neko drugi - možda i zaplakati“, ističe Smailhodžić.

 

Festival profesionalih predstava malih formi „Dani malih stvari“ se završava večeras ostvarenjem  „Iskušenje“, u produkciji Scene „Maska“ i Šabačkog pozorišta, koju će izvesti poznati glumački par - Aneta i Ivan Tomašević. Predstava počinje u 20 časova.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: