Tradicionalna manifestacija 'Noć teatra': Pozorišta u 14 gradova širom otvaraju vrata | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Tradicionalna manifestacija 'Noć teatra': Pozorišta u 14 gradova širom otvaraju vrata

Izvor: Srpska info | Foto: Srpska info | Datum:12.11.2019.

„Noć teatra“ Bosne i Hercegovine 2019. godine, održava se po 10. jubilarni put, a ove godine prijavljeno je 19 učesnika koji će u 14 gradova predstaviti različite programe povodom ovog značajnog događaja za pozorište i kulturnu scenu u državi.

– Ova pozorišna manifestacija se tradicionalno obilježava treću subotu u novembru, ove godine je to 16. novembar kada otvaramo vrata svih pozorišta širom BiH. Na ovaj način ćemo pokazati koliko je teatarska umjetnost važna.  Na evropskom nivou u ovaj kulturni događaj uključeno je 11 zemalja. U pitanju su Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Austrija, Holandija, Češka, Bugraska i Belgija – rekla je Merima Handanović, koordinatorka „Noći teatra“ za Bosnu i Hercegovinu.

Evropska manifestacija „Noć teatra“ organizuje se jedanaesti put na evropskom nivou, dok se po 10. put organizuje u Bosni i Hercegovini.

– Narodno pozorište Republike Srpske učestvovalo je svaki put bez izuzetka u sklopu ove tradicionalne manifestacije za koju se nadam da će trajati dok trajemo i mi, pozorišni stvaraoci. Ove godine nećemo izvesti predstavu na matičnoj sceni jer će ansambl naše kuće biti na turneji u Srbiji. U subotu, 16. novembra kada obilježavamo „Noć teatra“ ansambl predstave „Zločin i kazna“ nastupiće u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu u sklopu 27. međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“ – poručili su iz Narodnog pozorišta RS.

 

 

Na ovogodišnju „Noć teatra“ prijavljeno je pet državnih pozorišta, kao i muzeji, akademije, kulturno – sportski centri, domovi kulture, amaterska pozorišta, te slične kulturno – umjetničke ustanove.

– U toku trajanje manifestacije biće odigrano 10 predstava od čega je jedna premijerna izvedba, zapravo centralni događaj „Noći teatra“ koji će se tradicionalno održati u Zenici. Radi se o premijernoj izvedbi predstave „Otelo“. Pored izvođenja predstava biće upriličene i promocije knjiga, onlajn teatarske izložbe koje će biti dostupne na stranici „Noć teatra“ Bosne i Hercegovine – dodala je Merima Handanović.

U sam program ove manifestacije biće uključena i dva festivala, a to su festival „Kestenburg“ i 2. Festival dramskog stvaralaštva Vlasenica.

Datum početka ovogodišnje „Noći teatra“ podudara se sa Međunarodnim danom tolerancije, pa ni ovaj značajan dan neće biti izostavljen, te će u Zenici biti upriličena izložba „Romi na marginama“.

O ovogodišnjoj „Noći teatra“ učestvovaće: Narodno pozorište RS; Studentsko pozorište Banjaluka; Poliglota institut i Udruženje „Mali princ“ Brčko; Teatar „Fedra“ Bugojno; Kulturno-sportski centar Kakanj; Udruženje „AlternativE“ Kakanj; Amatersko pozorište „Neretva” Konjic; Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši; Narodno pozorište Mostar; Hrvatsko narodno kazalište Mostar; Narodno pozorište Sarajevo; Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti; Gradski teatar Srebrenik; Centar za kulturu općine Travnik; Akademija dramskih umjetnosti Tuzla; Kulturna scena „Male stvari“ Trebinje; Bosansko narodno pozorište Zenica.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: