Najava: Projekcije filmova Miće Popovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Projekcije filmova Miće Popovića

Izvor: Muzej Hercegovine | Datum:13.11.2019.

Projekcije u Galeriji Muzeja Hercegovine će biti organizovane kao prateći program izložbe stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, koja je realizovana u saradnji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica i Muzeja Hercegovine u Trebinju. Veliku zahvalnost dugujemo gospođi Marini Ivanović direktoru ''Avala filma'' i gospodinu Slavoljubu Gnjatoviću direktoru ''Delta videa'' iz Beograda, čijom ljubaznošću se projekcije filmova Miće Popovića po prvi put prikazuju trebinjskoj publici.

Prenosimo vam riječi umjetnikovog sina dramaturga Jovana Popovića o djelima svoga oca, iz jednog intervjua u ''Večernjim novostima'': ...''Upravo u vreme kada se bavio enformelom, koji predstavlja potpuno distanciranje i rezignaciju od društvenih zbivanja, Mića je, kao stalno socijalno zainteresovana osoba, osetio potrebu da se izrazi i u filmu, mediju nužno povezanom sa ljudima. Jasna ikonička veza sa enformelom se vidi u filmovima, u nekom drugom i trećem planu, mimo priče i radnje, posebno u „Čoveku iz hrastove šume“. Veze sa lirskom apstrakcijom osećaju se u slikama granja, šume, prirode, sunca, u osvetljenju...U centru svih njegovih priča nikada nije bila ideologija, već čovek, pojedinac sa svojom dramom. Za sve njegove filmove karakterističan je i jedinstven rukopis, kao i u slikarstvu potez koji je nemoguće falsifikovati...Mića Popović se nikada nije uzbuđivao zbog tih kritika, kao što ga nikada nisu ushićivale ni pohvale. Bio je siguran u svoju majstorsku ruku, posebno kada je slikarstvo u pitanju. Filmove je snimao sa minimalnim budžetima, glumci su igrali bez honorara, a trake je, recimo za „Delije“ imao tek da može da napravi po dva dubla. Film je, inače, pozvan u Kan, ali im je bilo zabranjeno da učestvuju na čuvenom festivalu...Iz filma se povukao posle napada na crni talas. Smatrao je neumesnim da to on radi, kada je njegovim prijateljima, koji su od filma živeli, bilo zabranjeno da snimaju. S druge strane, već snimajući „Delije“, pronašao je svoj novi likovni izraz - slikarstvo prizora. Ono mu je omogućilo da u slici objedini sve ono što je do tada iskazivao kroz film, pozorište i pisanje.''


Raspored projekcija filmova:


Čovjek iz hrastove šume
Četvrtak, 14. novembar u 19.00 časova
Trajanje: 87 min.
Režija i scenario: Mića Popović
Država: Jugoslavija
Godina: 1964.
Sadržaj: Nekada sluga, usamljeni čobanin u planini, u doba okupacije siledžija i ubica - Maksim, u ime mutnih političkih koncepcija, teroriše nekoliko sela, u zabačenom planinskom kraju. Pod maskom crnoberzijanke, gradska žena održava stalnu vezu između varošice i sela u planini i organizuje pokret otpora. Zaljubivši se u nju, sticajem okolnosti, Maksim uobrazi da gradska žena želi zlato, zbog čega upetostruči posao ubice da bi došao do novca. Saučesnik Maksima-ubice Maksim-dečak otkrije ulogu gradske žene. Maksim-ubica pođe u varoš da se sveti. U unakrsnoj vatri gine usamljeni čovek Maksim.


Roj
Petak, 15. novembar u 19.00 časova
Trajanje: 85 min.
Režija i scenario: Mića Popović
Država: Jugoslavija
Godina: 1966.
Sadržaj: Za vrijeme Prvog srpskog ustanka, 1804. godine, u tek oslobođenoj zemlji, sudi se Srpkinji, za izdaju muža, junaka, Turcima. Po žanru je istorijska drama, a za nastup u njemu je Mira Stupica osvojila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu.


Delije
Ponedjeljak, 18. novembar u 19.00 časova
Trajanje: 75 min.
Režija i scenario: Mića Popović
Država: Jugoslavija
Godina: 1968.
Sadržaj: Ratni vihor je prošao i ostavio trajne deformacije u ljudskoj psihi. Dva brata se vraćaju poslije oslobođenja u svoje selo koje je spaljeno i opustjelo. Priznali su jedan drugome da su iz rata, kao trofeje, ponijeli šmajsere sa municijom. I počinju igru sa pucanjem koju vole, pridružuje im se i Nijemac koji je zaostao u kamenjaru posle razaranja sela. I u toj suludoj igri ginu sva trojica.


Burduš
Utorak, 19. novembar u 19.00 časova
Trajanje: 85 min.
Režija i scenario: Mića Popović
Država: Jugoslavija
Godina: 1970.
Sadržaj: Tri siromašna muzikanta, vašarska zabavljača, Burduš, Rajko i Cane, zahvaljujući učestvovanju u jednoj televizijskoj seriji, postaju poznate ličnosti i bogati ljudi. Neočekivani uspeh i novac razdvojio je stare prijatelje. Basista Burduš, usamljen i izgubljen, odluči da krene na put za novim drugovima ali mu se na stanici pridruže stari prijatelji i pošto su ponovo pronašli sami sebe, vesele se u vozu na svoj, ciganski način.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: