Najava: Izložba 'Jedna slika tamne strane rimske istorije' u Muzeju Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Izložba 'Jedna slika tamne strane rimske istorije' u Muzeju Hercegovine

Izvor: HERCEG TV/Muzej Hercegovine | Datum:22.11.2019.

Muzej Hercegovine Trebinje u saradnji sa Muzejom grada Skoplja organizuje izložbu „Jedna slika tamne strane rimske istorije, Skupi – grobnica sa masovnim sahranjivanjem / arheo - antropološka i forenzičko – antropološka prezentacija“. Izložba će biti otvorena u utorak 26. novembra sa početkom u 19.00 časova.

Na izložbi će biti prezentovani rezultati istraživanja jednog izuzetnog i nesvakidašnjeg otkrića sa Jugoistočne nekropole rimske kolonije Skupi (Colonia Flavia Scupinorum), najvećeg rimskog grada na tlu savremene Makedonije.

Riječ je o masovnoj grobnici u kojoj je bilo sahranjeno oko dvjesta pokojnika, odraslih muškaraca, nekadašnjih hrabrih vojnika, pripadnika nepobjedive rimske vojne kamarile, od kojih je većina nasilno pogubljena, najčešće odrubljivanjem glave /dekapitacijom.

Izložba na neki način predstavlja pionirski poduhvat kako u odnosu na multidisciplinarni pristup sa paralelnom primjenom arheologije, fizičke i forenzičke antropologije, tako i zbog multimedijalnog pristupa u realizaciji izložbe sa primjenom više klasičnih i savremenih umjetničkih disciplina (fotografija, video, skulptura, crtež).

Izložba i katalog su realizovani uz finansijsku podršku Grada Skoplja, a u saradnji sa Arheološkim muzejom Republike Sjeverne Makedonije, Institutom za sudsku medicinu, kriminalistiku i medicinsku deontologiju – Skoplje i Matičnim muzejom Hercegovine u Trebinju. Izložba će gostovati u Trebinju u periodu od 26. novembra do 15. decembra.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: