Koncert povodom 90 godina "Prve utakmice guslara" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Koncert povodom 90 godina "Prve utakmice guslara"

Izvor: Srna | Foto: SRNA | Datum:06.11.2015.
Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme "Srđan Knežević" iz Istočnog Sarajeva sinoć je, povodom 90 godina od održavanja "Prve utakmice guslara Kraljevine Jugoslavije", organizovalo specijalni koncert na kojem je nastupilo 50 izvođača iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Guslar - Foto: SRNA Predsjednik Udruženja Milenko Divljan rekao je da su se na  koncertu u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu predstavili narodni guslari koji su bili republički i savezni prvaci iz Beograda, Istočnog Sarajeva, Nevesinja, Gacka, Rogatice, Nikšića i Cetinja.

Prikazan je i film o najboljim guslarima i guslarstvu u Kraljevini Jugoslaviji.

Nastupile su i izvorne pjevačke grupe iz Istočnog Sarajeva, Višegrada, Novog Goražda, Brčkog, Kalinovika, Pljevalja, Sevojna i Ivanjice.

Divljan je najavio da će Društvo na Savidan, 27. januara, povodom dvije godine od osnivanja, održati Svetosavski koncert.

"Prva utakmica guslara Kraljevine Jugoslavije" održana je na Mitrovdan, 8. novembra 1925. godine, na Alipašinom mostu u Sarajevu. U periodu između Prvog i Drugog svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji održane su još tri utakmice guslara – u Beogradu 1927, Skoplju 1929. i ponovo Beogradu 1931. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: