U Bileći promovisam roman 'Čekajući žutu vojsku' autora Šćepana Aleksića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Bileći promovisam roman 'Čekajući žutu vojsku' autora Šćepana Aleksića

Izvor: Narodna biblioteka Bileća | Datum:28.11.2019.

U Domu kuultue „Jevto Dedijer“ u Bileći u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i Narodne biblitoeke „Vladimir Gaćinović“ u Bileći, održana je promocija najnovijeg romana Šćepana Aleksića „Čekajući žutu vojsku“. Knjiga je izašla u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koje je ovom romanu dodijelilo treću nagradu na ovogodišnjem konkursu Zlatna sova. 

Roman-hronika  „Čekajući žutu vojsku“, napisan u duhu velikog srpskog pisca Ive Andrića u širokom vremenskom rasponu od Karađorđeve bune do posljednjih ratnih dešavanja u 21. vijeku, govori o izgradnji kršle - kasarne u Bileći i njenoj vezi sa sudbinom stanovnika ovog malog hercegovačkog mjesta.

Na poznat način, a ipak drugačije i sebi svojstveno, pisac kao pouzdan hroničar svjedoči o surovom ponašanju turskog ugnjetača prema srpskoj raji, ali i o domišljatim i prkosnim odgovorima na različite oblike zuluma.

Osim u turskom vremenu, pisac prati sva srpska stradanja na tom prostoru do savremenog doba - od zločina zloglasnih šuckora nakon pucnjeva Gavrila Principa, austrougarskih logora pa kasnije i ustaških u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, do političkih presuda i golootočkih stradanja u zajednici južnoslovenskih naroda.

O Aleksićevom dosadašnjem radu, značaju njegovog književnog rada za bolje razumijevanje Hercegovine i Hercegovaca, kao i o njegovoj biografiji govorila je direktor Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ Irena Dunđer, dok su o knjizi govorili potparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta i profesor Nikola Baćević. Odabrane stranice iz knjige čitale su Danijela Batinić i Anđela Dželetović, a akordima na gitari veče je uljepšao Dimitrije Samardžić.

Nakon Bileće, promocija ovog romana nastaviće se i po ostalim gradovima Republike Srpske.

 

 



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: