Gacko: U Domu kulture otvorena izložba fotografija 'Nevesinjska olimpijada za UNESKO' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gacko: U Domu kulture otvorena izložba fotografija 'Nevesinjska olimpijada za UNESKO'

Izvor: Opština Gacko | Foto: Opština Gacko | Datum:29.11.2019.

U Domu kulture u Gacku, sinoć je otvorena izložba fotografija „Nevesinjska olimpijada za UNESKO“.

Ispred JU „Kulturno-sportski centar“, Jelena Glogovac Savić je pozdravila sve prisutne i istakla da je izložba povod nominacije stare hercegovačke nevesinjske manifestacije na UNESKO-vu listu nematerijalnog naslijeđa za 2019. godinu. Ovom izložbom JU „KSC“ Gacko se stavlja u red ustanova kulture sa ovoga područja koje aktivno daju podršku ovom projektu .

„Muzej Hercegovine je prihvatio ideju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da ove godine bude nominovana Nevesinjska olimpijada, i zbog tog zadatka koji smo dobili od Ministarstva, napravili smo ovu izložbu, Značaj te nominacije je veliki za jednu malu regiju kao što je Hercegovina, kao i to da imamo jednu tradicionalnu manifestaciju koja se održava vijek i po, a koja je prepoznata kao svjetska nematerijalna kulturna baština i od velike je važnosti“, istakla je direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

Viši kustos Muzeja i autor izložbe Božana Đuzelović, otvorila je izložbu.

„Zahvaljajući Gačanima, Nevesinjska olimpijada je to što jeste a posebnu zahvalnost odajemo jednom čovjeku – Savu Kovačeviću, koji je imao veliku ljubav prema olimpijadi i konjičkim trkama koji su na neki način početak olimpijade. Nevesinjska olimpijada je vrlo značajna manifestacija koja traje od 19. vijeka do danas, i ona će kao takva ostati i opstati i samim tim će se naći na UNESKO-voj listi  kao dio svjetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa“, istakla je Đuzelović.

Izložba je otvorena narednih 15 dana.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: