GKUD 'Alat Svislajon' još jednom zablistao na sceni | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

GKUD 'Alat Svislajon' još jednom zablistao na sceni

Izvor: Milica Samardžić - Herceg tv | Datum:01.12.2019.

Još jedan maestralan koncert priredili su Alatničari svojim sugrađanima. Svi sastavi predstavili su se prisutnima, učesnici od najmlađih do veterana, pokazali su svoje umijeće na sceni Kulturnog centra.

Igra, pjesma, te šarene nošnje iz različitih krajeva nikog nisu ostavili ravnodušnim, a prepuna sala Kulturnog centra, dokaz je da je "Alat" KUD sa tradicijom, ali isto tako i ansambl koji dugi niz godina kvalitetnim nastupima, kako u svom gradu, tako i širom svijeta osvaja srca publike. Da se naporno radilo, pripremalo i vježbalo danima, pokazali su nam članovi ovog GKUDA i večeras, što su posjetioci prepoznali i svaku igru nagradili glasnim aplauzima.

Ovo veče imalo je i svoju svrhu, humanitarni karakter, jer će dio sredstava od prodaje ulaznica biti uplaćen za liječenje djevojčice Ivane Bjelogrlić iz Sarajeva, koja boluje od karcinoma bubrega.

Ovakvi koncerti, a poosebno druženja kojih je u toku jedne godine zaista mnogo, veoma znače, kako veteranima, tako i mlađim naraštajima, koji su ujedno nasljednici i nastavljači očuvanja tradicije.

Dugogodišnji član ovog KUD-a Dražen Milić kaže da je folklor za njega stil života, a ove godine po prvi put na istom koncertu će zaigrati sa svojom kćerkom, što govori koliko mu upravo folklor znači, jer je  kćerku okrenuo svojim stopama.

“Već 13 godina igram u GKUD "Alat" i to je sastavni dio mene, jer već 13 godina ulažem u sebe i ovo društvo, a velika je čast igrati na godišnjem koncertu "Alata", s obzirom na to da se predstavljaju i najmlađi članovi, mi kao stariji i veteranski sastav”, kaže ponosno Tamara Šišić.

Budući da je 2019. godina na svom izmaku iz GKUD "Alat Svislajon" zadovoljni su kako je protekla. “Preko 50 nastupa ćemo imatio do kraja kalendarsjke godine, a od 2017. godine ovo je 197 nastup. Nastavili smo tradiciju, evo, već je 22. godina godišnjih koncerata”, kaže Nedeljko Lambeta.

Ovu godinu obilježili su odlasci u Grčku, gdje je osvojena nagrada za najbolju koreografiju, uspješno  je organizovana Smotra veterana, gdje se okupilo oko 1000 učesnika, tu je i "Zlatno kolce" dječji festival folklora RS, a kao krunu svega Lambeta je izdvojio odlazak u Englesku nakon više od 50 godina. “Bili smo u posjeti Londonu I Birmingemu, gdje smo bili gosti Crkvene opštine i KUD-a "Rastko", a u Birmingemu smo bili i na obilježavanju 800 godina autokefalnosti SPC", rekao je Lambeta.

Večerašnji koncert bio je posvećen preminuloj Brankii Ratković, dugogodišnjoj članici GKUD "Alat Svislajon". Prije početka samog koncerta Alatničari su se svojoj Branki zahvalili projekcijom kratkog filma na kojem su prikazni samo djelići uspomena svega onoga lijepog što su tokom godina zajedno prošli.

 





Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: