Najava: Izložba slika 'Krugovi' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Izložba slika 'Krugovi'

Izvor: Muzej Hercegovine | Datum:20.12.2019.

Izložba slika KRUGOVI, akademskog slikara Dragana Batinića, biće upriličena u Galeriji Muzeja Hercegovine, u nedjelju 22. decembra 2019. godine, sa početkom u 19.00 časova. Na izložbi će biti predstavljeno više od trideset radova kombinovane tehnike, koje karakteriše kružna forma ispunjena različitim materijalima, među kojima dominiraju drvo, kanap, metal, boja, žica, tekstil i drugi. Izložbu će svečano otvoriti g. Veselin Brković, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

„Daleki poklonik već odavno preživelih avangardi, Batinić je od njih, u njihovoj pojedinačnosti, otkidao one momente za koje je smatrao da zavređuju život i poverenje. Razaznajemo konstruktivističku volju da govori jezikom lokalnog materijala, dadaistički šarm od koga zastaje dah, Dišanovu oholost i onaj uvek opojni sudar kišobrana i šivaćeg stroja, bez koga bi Krugovi bili nekako uskraćeni i pored sve svoje hrabrosti nezreli. Batinić je svaki detalj dobro procenio, a naš, obični, ljudski strah možda i ponajbolje. Otuda ta briga, taj infantilni impuls, svi ti tragovi ranih dana, žutih fotografija, igračaka i sitnih, a zaboravljenih radosti. I to i jeste ono u čemu je najveća moć Krugova. Umetnički nadživeti otpad, biti u centru ničega i iz njega doneti svest da se entropiji može u oči pogledati.“ (Iz recenzije Dragana Čihorića, istoričara umjetnosti)

Dragan Batinić rođen je u Bileći 1985. godine. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek slikarstvo, kod profesora Marka Musovića, a prethodno je bio u klasi kod docenta Dobroslava Mrdaka. Pored slikarstva bavi se i skulpturom i reljefom u kamenu. Kao učesnik Likovnog saborovanja ''Simeon Dobrićevski'', koje organizuje Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće, do sada je izradio četiri kamene skulpture u prostoru, koje se nalaze u “Parku skulptura” u Bileći. Zaposlen je kao nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi “Risto Proroković” u Nevesinju i kao profesor likovne kulture u SŠC “Aleksa Šantić” u Nevesinju. Od 2014. godine u okviru Centra “Kembridž” vodi školu crtanja i slikanja u Nevesinju, a istu je vodio i u Bileći tri godine. Izložbom ''Krugovi'' u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, predstavlja svoj umjetnički rad na četvrtoj samostalnoj izložbi, a do sada je učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama. Selektor je Likovnog saborovanja “Simeon Dobrićevski” u Bileći. Član je Udruženja likovnih umjetnika Istočne Hercegovine ''Milorad Ćorović'' od njegovog osnivanja 2013. godine.

Izložba ''Krugovi'' autora Dragana Batinića, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, biće otvorena za posjetioce do 1. februara 2020. godine.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: