Pretprazničko veče u Šantićevoj drugoj kući | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Pretprazničko veče u Šantićevoj drugoj kući

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:05.01.2020.

Crkvena opština Nevesinje i Opštinski odbor „Prosvjete“ u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku priredili su sinoć u Gradskoj galeriji duhovno, književno i muzičko veče. Predstavljena je monografija "100 Šantićevih večeri poezije" autora Radivoja Krulja i izložba dokumentarne građe Šantićevih večeri poezije od 1920. do 2018. godine, koju je pripremio novinar i publicista Zlatko Serdarević.

Knjiga "100 Šantućevih večeri poezije" kroz dokumente, zapise, govore, fotografije i faksimile prikazuje stogodišnji kontinuitet kulturne manifestacije u čast velikog pjesnika Alekse Šantića.

U ime domaćina, dobrodošlicu autoru i njegovim saradnicima poželio je sveštenik Mladen Čalija. On se zahvalio tvorcima ovog djela na uloženom trudu i pregalaštvu i izrazio nadu da će se trud isplatiti.

„Šantićeve teme su vanvremenske, univerzalne i počivaju na Jevanđelju, a monografija služi da nam te teme budu iznova približene“, rekao je Čalija.

Autor monografije "100 Šantićevih večeri poezije" sveštenik Radivoje Krulj istakao je da mu je velika čast biti u Nevesinju, drugoj Šantićevoj kući, u pretprazničko, predbožićno veče. Nevesinjskoj publici ukratko je predstavio sadržaj i put nastanka knjige.

"Obnavljajući hram i Mostar, znali smo da moramo da vratimo i Šantića na mjesto kakvo zaslužuje. Svojim trudom i ozbiljnošću uspjeli smo da objedinimo Šantićeve večeri u Mostaru, a ova monografija je odgovor na uloženi trud", zaključio je Krulj.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević kaže da knjiga cjelovito i argumentovano prikazuje sve ono što je priređivano u Mostaru u čast velikog pjesnika.

„Monografija počinje sa prvim Šantićevim večerima 1920, kada je Mostar htio da oda poštovanje Šantiću za njegovo djelo. Autor slijedi sve dalje kulturne sadržaje i programe, bez obzira na naziv, a posvećene liku i djelu ovog pjesnika“, kazao je Serdarević.

Serdarević je zaključio da je monografija na nivou naučnih radova, jer svaka činjenica je potkrepljena dokumentima.

Istoričar Vuk Bačanović naglasio je da je ova knjiga važan istorijski dokument.

„Monografija nudi iscjeljenje za sve nas. Uči nas da Šantić nije nešto što je prošlo i svjedoči o ponovnom rastu i Šantića i grada Mostara“, rekao je Bačanović.

Na promociji je govorio i recezent Veselin Gatalo. On je istakao da je knjiga čitljiva i da donosi istinite i provjerljive podatke.

„Svaka godina, svaki događaj i uručenje nagrada su uravnoteženi količinom podataka. Fasciniran sam metodologijom knjige" istakao je Gatalo.

Prijatnu atmosferu u Galeriji upotpunile su etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“, kao i kompozitor Goran Duka.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: