Draško među 10 odabranih | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Draško među 10 odabranih

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:10.01.2020.

Roman Draška Sikimića iz Ljubinja – „Čvor na omči“  - ušao je u uži izbor, od 10 knjiga, za ovogodišnju Ninovu nagradu za roman godine.

„Čvor na omči“ je inače njegov prvi roman, nakon tri objavljene zbirke pjesama, a izašao je, kao i pomenute zbirke, u izdanju beogradske izdavačke kuće Lom. 

U najnovijem, jučerašnjem, broju Nin predstavlja svih 10 kandidata za ovu uglednu nagradu, a iz Sikimićevog romana izdvaja pasus sa 50. stranice, gdje autor opisuje porodične kuće izjutra:

„Porodične kuće izjutra izgledaju prijeteće, zidovi se nakon dugog sna zbijaju i sve izgleda manje, krov samo što se ne sruši, vazduh je potrošen u snovima ukućana, treba odmah otići i ostaviti sobama prostora da se oporave od nepodnošljivo dugog prisustva ljudi. Uostalom, taj jutarnji izlazak iz kuće predstavlja svojevrsno  rađanje čovjeka. Izmišljao sam tako razloge za svaki svoj postupak. Izašao sam, dakle, sa izgovorom da je to rađanje. Do kafića u kome sam radio kao konobar postoji jednostavan put, jedna ulica bez skretanja, ali ja sam, kao i svakog jutra od povratka iz bolnice, išao u suprotnom pravcu, prema maloj šumi od pedesetak stabala kestena, prošao bih kroz taj mir, ispod krošnji, pa u sporedne ulice i ponovo bih izašao na glavnu, i tako stigao na krajnje odredište, u taj kafić, čuvenu Jazbinu.“

Pojedini knjižari u anketi jednog banjalučkog portala naveli su danas da su Sikimićev roman „Čvor na omči“ i neke zbirke pjesama bile među traženijim knjigama u BiH 2019. godine.

Draško Sikimić rođen je u Ljubinju, 22. marta 1984. godine, gdje i sada živi i stvara.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: