Šest nezaboravnih uloga Nede Arnerić kojima je osvojila Jugoslaviju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Šest nezaboravnih uloga Nede Arnerić kojima je osvojila Jugoslaviju

Izvor: telegraf.rs | Foto: telegraf.rs | Datum:11.01.2020.

Glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života. Imala je glumačku karijeru za poželjeti, koja je trajala više od pola vijeka. Neda je prema podacima specijalizovanog filmskog sajta IMDB glumila u ukupno 118 naslova.

 

 

Povodom Nedine velike karijere, prisjetićemo se nekih njenih nezaboravnih uloga.

 

Olja Miranovski - "Varljivo leto '68" (1984.)

Iako je u legendarnom ostvarenju reditelja Gorana Paskaljevića igrala epizodnu ulogu, Neda je i te kako privukla pažnju tumačeći lik lijepe Olje Miranovski. Podsjetimo, Petar (Slavko Štimac) se zaljubljuje u ovu ljepoticu i prosto se ne odvaja od nje. Nažalost po Petra, Olja nije bila zainteresovana za njega.

 

Višnja - "Višnja na Tašmajdanu" (1968.)

Film koji je definitivno "lansirao" Nedu Arnerić u filmske zvijezde nekadašnje Jugoslavije. Iako je bila još tinejdžerka, sjajna glumica se odlično snašla u ulozi Višnje. Ovaj film govori o rađanju ljubavi dvoje mladih tokom srednjoškolskih dana u Beogradu.

 

Jelena - "Užička Republika" (1974.), Neda - "Valter brani Sarajevo" (1974.)

Neda Arnerić, kao i mnogi jugoslovenski glumci, igrala je u partizanskim ostvarenjima. Tako je u "Užičkoj Republici" glumila lik Jelene, dok je u seriji "Valter brani Sarajevo" tumačila lik Nede. Jednu od čuvenih scena je ona sa Farukom Begolijom kada osmatraju Sarajevo i razgovaraju.

 

Delfina Čakar - "Ispravi se, Delfina" (1977.)

Neda je u ostvarenju reditelja Aleksandra Đurčinova igrala lik Delfine, djevojke iz Makedonije koja pokušava da prepliva Lamanš. Za ovu ulogu Arnerićeva je nagrađena "Srebrnom Arenom" na Filmskom festivalu u Puli.

 

Natalija - "Policajac sa Petlovog brda" (1993/1994/1995.) 

Jedna od serija koja je obilježila devedesete godine u Srbiji bila je i "Policajac sa Petlovog brda". Neda Arnerić je igrala u ovom ostvarenju, i to Nataliju, jednu od bivših žena inspektora Boška Simića, kojeg je glumio Ljubiša Samardžić.

 

Mlada - "Ko to tamo peva" (1980.)

Plejadu slavnih jugoslovenskih glumaca gledali smo u čuvenom filmu Slobodana Šijana. Svoju ulogu u ostvarenju "Ko to tamo peva" imala je i Neda Arnerić, koja je igrala mladu, koja se udala za tek punoljetnog mladića. Tokom vožnje autobusom upoznaje pjevača, kojeg je igrao Dragan Nikolić.

 

Maira - "Haloa, praznik kurvi" (1988.) 

Neda je glavnu ulogu igrala u ovom čuvenom filmu Lordana Zafranovića. Arnerićeva je igrala Mairu, ženu sredovječnog Nijemca Manfreda.

 

Jazar - "Shaft In Africa" (1973.)

Neda je glumila i u stranim filmova, a jedan od njih zvao se "Shaft In Africa". Tamo je privukla pažnju igrajući lik žene pod imenom Jazar.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: