ZK „Osvit“ u Beogradu: Pamtiće nas po tragovima koje ostavimo za sobom! | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

ZK „Osvit“ u Beogradu: Pamtiće nas po tragovima koje ostavimo za sobom!

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodana Hercegovina | Datum:24.11.2015.

U organizaciji Književnog društva Rakovica sinoć je u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica u Beogradu predstavljen Zavičajni klub “Osvit” iz Bileće.

01

U Rakovici je održan pravi mali svesrpski sabor. Naime, domaćini iz Književnog društva Rakovica ugostili su Zavičajni klub “Osvit” iz Bileće i žensku pjevačku grupu “Žene Krajiškije sela”.

05DOMAĆIN: Nikola Rajaković pozdravlja goste

U ime domaćina goste iz Bileće je pozdravio Nikola Rajaković, predsednik Književnog kluba Rakovica ne zaboravljajući sva velika imena koja je Hercegovina ostavila srpstvu.

14Verica Brnović čita djelo Lazarele Mićunović

Književno predstavljanje otvorila je Verica Brnović čitajući odlomke knjige “Put ka sebi” darovite Lazarele Mićunović, a potom je Miodrag Ljumo Hrnjez, predsednik ZK “Osvit” upoznao prisutne sa aktivnostima ovog kluba koji je osnovan prije šest godina u Bileći.

11Midorag Ljumo Hrnjez: ZK „Osvit“ je grudva koja se zakotrljala i ostavlja sve veći trag

– Mi smo htjeli da našu Bileću učinimo ljepšom, da iz zaborava otrgnemo ono što je sakriveno. Mnogo je Bilećana rasutih po svijetu na koje smo ponosni, ali mnogo je i onih za koje i ne znamo da imaju naše korjene. Bileća je jedini grad koji ima dva oskarovca, najbolja mlada odbojkašica svijeta potiče iz Bileće, šampion Australije u karateu je porijeklom iz Bileće i imamo čitavu plejadu glumaca, pisaca…

06Hrnjez je prisutne upoznao sa radom ZK Osvit koji ima široku lepezu djelovanja.
– Osim novina koji su jedini štampani medij u našem gradu koji izlazi periodično, bavimo se izdavaštvom, pa smo do sada objavili 12 naslova, a u pripremi je još nekoliko naslova koji će uskoro ugledati svjetlost dana.

17Beogradu poklonila osmjeh: Zdravka Babić

Hrnjez je posebno ponosan na likovno saborovanje koje nosi ime Simeona Dobrićevskog, a koje je ove godine je organizovano po četrvti put.
– Posebna radost je bila što smo imali likovno-vajarsko saborovanje, pa je Bileća dobila dvije vrijedne skulpture koje su nastale za svega četiri i po dana. Mada urađeni u veoma kratkom vremenu radovi Mihajla Gligorića Gliše i Davida Jovanovića ostali su trajno blago Bileće, a njihovom ljepotom ostao je zadivljen je i jedan od najpoznajitijih hercegovačkih vajara Milivoje Bokić koji je radio Ravnogorski park u Bileći.

Pored ovoga Zavičajni klub organizuje i poklonička putovanja.
– Do sada smo imali više od 25 putovanja i vidjeli više od 150 srpskim manastira, rekao je Hrnjez.

09Sa perom piše, na tatamiju protivnike briše: Maja Vujinović

Ipak, kao najveći rezultat rada ovog vrijednog kluba Ljumo je istakao pozorišne predstave.

– U našoj režiji odigrano je 15 pozorišnih predstava. To je uveliki uspjeh za tako malu sredinu kao što je Bileća.

Kao jedan od problema koje je Hrnjez naveo je i činjenica da mladi ljudi koji nose ovakve projekte studiraju ili odlaze na rad u veće centre što dodatno otežava organizaciju ovakvih manifestacija.

– Samo ono što je zapisano može da traje i da se izučava – da ostavi trag da smo živjeli u ovome vremenu. Osvit je kao grudva koja se zakotrljala i što ide dalje ostavlja za sobom sve veće tragove, zaključio je Hrnjez.

15Rajko je prvi aforizam uputio Maji u znak podrške

U nastavku programa publika je mogla čuti aforizme Rajka Antovića, a publici se predstavila i mlada Maja Vujinović koja je svega 24 sata pre ove promocije postala vicešampion BiH u karateu.

16Vjera Raičević kazuje stihove pjesnikinje Zdravke Babić

Stihove pjesnikinje Zdravke Babić kazivala je Vjera Raičević. Čuveni Vojo Gnjato je Zdravkinu poeziju opisao kao “ afrodizijak za one tek opsjednute virusom ljubavi i podsjetnik za sve one kojima ljubav otkriva ljepotu ljudskog života”. Tokom večeri sama autorka je kazivala stihove iz knjige “Mjesec je vajao ženu” koja će biti ovih dana biti objavljena.

02Vidimo se na sijelu Bilećana 12. decembra: Vladimir Čubrilo i Borislav Krkelić iz Zavičajnog kluba Bilećana u 
Beogradu

Miodrag Ljumo Hrnjez nas je podsjetio na „Knjigu rana“ kazivajući stihove svoje pjesme “ Ko osta osta“.  Po riječima autora, inspiraciju za ovu pjesmu našao je u natpisu poluraspalog kamiona na borbenoj liniji.

03Uskoro knjiga poezije: Lazarela Mićunović

Svoje stihove iz još neobjavljene knjige čitala je Lazarela Mićunović.

12Žene Krajiškije sela

Poseban utisak večeri ostavila je pjevačka grupa “Žene Krajiškije sela”. One su pored svojih izvornih pjesama za ovu priliku otpjevale i “Pjesmu Bilećanima” koju je napisao Željko Kukić, predsjednik Kulturne zajednice Krajina.

13Svi smo mi pomalo Bilećani: Željko Kukić

Kako je sam rekao, Kukići vode porijeklo iz Baljaka kod Bileće, pa su i njegovi stihovi potvrdili tezu da se Srbi dijele na one koji znaju da su Hercegovci i one koji će to tek saznati.

18Voditelj programa: Anđelka Paunović

Voditelj i domaćin večeri bila je Anđelka Paunović, član nacionalnog odbora Književnog društva Rakovica.


Trifko Ćorović


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: