'TREBINJE JE MOJA ČAROBNA OAZA' Ljubav je Verina inspiracija, koja slikarske uzore nema | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'TREBINJE JE MOJA ČAROBNA OAZA' Ljubav je Verina inspiracija, koja slikarske uzore nema

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:22.01.2020.

Magistar likovnih umjetnosti, slikar i grafičar iz Trebinja Vera Kekić do sada je imala 20 samostalnih i više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i nekoliko značajnih nagrada i priznanja.

 

 

Kekićeva kaže da se bavi savremenom umjetnošću i najčešće sebe iskazuje kroz apstrakciju ili poluapstraktne radove i simboliku.

– Biti slikarka u jednom od najljepših malih gradova na svijetu je privilegija. Trebinje je moja čarobna oaza u kojoj stvaram, živim i odakle šaljem svoja djela, a kroz njih i svoju ljubav u sve krajeve svijeta – ističe ona.

Kekićeva stvara kombinovanim tehnikama koje je godinama izučavala, kao i specifičnom kombinacijom slikarstva i grafike, od čega je stvorila veoma osobenu i jedinstvenu tehniku po kojoj su njena djela prepoznatljiva širom svijeta. Prema njenim riječima, proces stvaranja jedne umjetničke slike traje koliko i proces življenja ili proces rađanja ili djelo nastaje u jednom dahu.

– Umjetnost je živa stvar i za mene je svako umjetničko djelo jedno biće, koje ima emociju, dušu i ideju. Zbog toga se umjetnost i razlikuje od pukih predmeta, a što je duh umjetničkog djela veći – djelo je vrednije. Tako neka djela nastaju prateći cijeli moj život, a neka kao trenutak koji vam oduzme dah, kao bljesak svjetlosti u tami – ističe Kekićeva. Inspiraciju crpi, kako kaže, iz sebe, sopstvenog života i onog unutrašnjeg što doživljava.

– Moja inspiracija su bili periodi u mom životu, a moja vječna inspiracija i ono što radim dugi niz godina, moja zvijezda vodilja, ono što je najuzvišenije, jeste ljubav. Ljubav je moj put – ističe Kekićeva. Prema njenom mišljenju, umjetnost je nešto sa čime se čovjek rađa, to je način razmišljanja, življenja, kao i osjećanja svijeta i svega što okružuje čovjeka.

Ona napominje da, kao vjernik, slikarske uzore nema, već gradi sopstveni put, ali umjetnici i djela koja voli jesu svjetska imena moderne umjetnosti poput: Pita Mondrijana, Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kazimira Maljeviča, Vasilija Kandinskog… Kekićeva se umjetnošću bavi tridesetak godina, i to od svoje 14. godine, kada je upisala srednju Umjetničku školu u Sarajevu.

Do sada je imala više samostalnih i kolektivnih izložbi, a njena umjetnička djela bila su izložena na simpozijumima, u salonima umjetnosti i rezidencijama na svim kontinentima.

– Države koje bih istakla i u kojima se i danas nalaze moja umjetnička djela, u mnogobrojnim javnim i privatnim kolekcijama, muzejima i galerijama, osim naše zemlje, jesu: Srbija, NJemačka, Egipat, Austrija, Španija, Češka, Italija, SAD i Kina. Svako iskustvo je priča za sebe. Što se više dajete, više imate. Tako je u umjetnosti i u ljubavi – naglašava Kekićeva. Djela Vere Kekić, kao i sve značajne novosti, kritike i biografija, odnedavno su dostupni i na njenoj internet stranici verakekic.com.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: