Foča: Otvorena izložba akvarela Stanka Rodića iz Novog Sada | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Foča: Otvorena izložba akvarela Stanka Rodića iz Novog Sada

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:23.01.2020.

U okviru "Januarskih svečanosti", u Foči je otvorena izložba slika Stanka Rodića iz Novog Sada rađenih u tehnici akvarel sa religioznom tematikom.

 


Izložba je postavljena u galeriji "Fočanske kuće", a sastoji se od 20 akvarela na kojima su prikazane pravoslavne crkve i manastiri iz Rusije, Svete Gore i Svete zemlje, kao i likovi pravoslavnih sveštenika u toku bogosluženja.

Stanko Rodić rođen je u Drvaru, a za više od trideset godina, koliko je prisutan na likovnoj sceni, imao je 21 samostalnu izložbu od Opatije i Rijeke, preko Banjaluke, Novog Sada, Beograda do Temišvara, Budimpešte i Beča.

Slikar iz Foče Radmil Kovačević naveo je na sinoćnjem otvaranju izložbe da je akvarel izuzetno zahtjevna i prefinjena slikarska tehnika koja ne dozvoljava grešku, jer se ne koristi bijela boja i ako se izvorna svjetlost na sačuva, nema popravnog.

On je istakao da je autor uspio da prikaže dubinu prostora.

"Akvarel je kraljica slikarstva, prozirna tehnika kojom se mali broj umjetnika bavi. Na Rodićevim slikama akvarel je došao do izražaja, dosta je uspješno prikazao vjerske objekte, prostor i atmosferu, vlažnost oblaka, koju akvarel odlično može da izrazi", rekao je Kovačević.

Izložbu su organizovali Centar za kulturu i informisanje i "Fočanska kuća".

Direktor Centra za kulturu i indformisanje Vladimir Pantović rekao je da je saradnja ove dvije ustanove sve kvalitetnija, što govori podatak da su u posljednja dva mjeseca organizovane tri izložbe.

"Ne zaustavljamo se na ovome, već ćemo se potruditi da osmislimo i nove programe i ponudimo građanima, kako bismo afirmisali sve vidove umjetnosti i kulture", rekao je Pantović.

Miomir Bojat, direktor preduzeća "Izvor", koje gazduje "Fočanskom kućom", podsjetio je da su u prvoj godini postojanja ove galerije organizovane četiri izložbe poznatih umjetnika.

On je najavio i saradnju sa Andrićgradom.

"Postigli smo dogovor sa Andrićgradom, tako da imamo ponudu da organizujemo svaki mjesec po jednu izložbu. Očekujemo i od lokalnog Udruženja likovnih umjetnika `Ton` da i oni u našoj galeriji organizuju izložbe svojih radova", rekao je Bojat.

Izložba Stanka Rodića je prodajnog karaktera, a trajaće trideset dana.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: