Akvareli Stanka Rodića izloženi u Fočanskoj kući | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Akvareli Stanka Rodića izloženi u Fočanskoj kući

Izvor: Radio Foča | Datum:23.01.2020.

Izložba slika Stanka Rodića iz Novog Sada, pod nazivom „Godina prođe“, otvorena je u galeriji Fočanske kuće. Posjetioci su imali priliku da pogledaju 20 akvarela na kojima su predstavljeni  pravoslavne crkve i manastiri, te mnoge druge znamenite građevine.

Autor je slikajući vodenim bojama  predstavio utiske i zapažanja sa svojih putovanja u Svetu zemlju, na Svetu Goru, Rusiju i Grčku, rečeno je na otvaranju.

Fočanski slikar, Radmil Kovačević ocijenio je da je autor, kroz zahtjevnu i prefinjenu tehniku kao što je akvarel, uspio da dočara atmosferu i dubinu prostora.

-Akvarel je došao do izražaja i Rodić je, u prostoru i perspektivi, dosta uspješno prikazao motive u arhitekturi vjerskih objekata. Možemo da budemo potpuno zadovoljni i zahvalni što je u Foči organizovana jedna ovakva izložba- rekao je Kovačević.

Izložbu su organizovali Centar za kulturu i informisanje i Fočanska kuća u okviru Januarskih svečanosti opštine.

Direktor Centra za kulturu i indformisanje, Vladimir Pantović rekao je da je saradnja ove dvije ustanove sve kvalitetnija, što govori podatak da su u posljednja dva mjeseca organizovane tri izložbe.

-Trudimo se da u okviru Januarskih svečanosti ovakvim događajima oplemenimo program. Stanko Rodić je dobar i poznat slikar, čije akvarele ljudi u Foči nemaju čestu priliku da vide. Ne zaustavljamo se na ovome, već ćemo se potruditi da osmislimo i građanima ponudimo i nove programe, kako bismo afirmisali sve vidove umjetnosti i kulture- rekao je Pantović.

Direktor preduzeća „Izvor“, Miomir Bojat  istakao je da su u prvoj godini postojanja galerije Fočanske kuće organizovali četiri izložbe poznatih umjetnika.

-Postigli smo dogovor sa Andrićgradom, tako da imamo ponudu da organizujemo svaki mjesec po jednu izložbu. Očekujemo i od lokalnog Udruženja likovnih umjetnika „Ton“ da i oni u našoj galeriji organizuju izložbe svojih radova- rekao je Bojat.

Izložba slika Stanka Rodića u Foči biće otvorena do 22. februara, a postavka je prodajnog karaktera.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: