Nevesinje: Svetosavska akademija večeras u Domu kulture | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Svetosavska akademija večeras u Domu kulture

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.01.2020.

U Domu kulture „Nebojša Glogovac“ večeras sa početkom u 19 časova biće priređena Svetosavska akademija sa bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Učenici, nastavnici, duhovnici i javni radnici sugrađanima će upriličiti dostojnu svetosavsku priredbu sa raznovrsnim kulturnim i muzičkim sadržajima i duhovnim poukama. Program će biti sastavljen od besjede o Svetom Savi, dramskih prikaza, etno muziciranja, horskog pjevanja i drugih prikladnih sadržaja posvećenih duhovnom preporoditelju srpskog naroda.

Svetosavsku akademiju organizuje Opština Nevesinje u saradnji sa Opštinskim odborom „Prosvjete“, Crkvenom opštinom Nevesinje, OŠ „Risto Proroković“, SŠC „Aleksa Šantić“, Muzičkom školom „Sveti Roman Melod“ i Radio Nevesinjem .

Obilježavanje Svetog Save nastavlja se sutra svetom liturgijom u Sabornom hramu, školskim priredbama i slavskim obredima u OŠ „Risto Proroković" i SŠC „Aleksa Šantić“.

U Nevesinju je uspomena na Svetog Savu vječna i neizbrisiva. Prvi pouzdani istorijski podatak o ovom hercegovačkom mjestu nalazi se u Ljetopisu Pećke patrijaršije u kome se navodi da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. postavio prvog humskog episkopa. Neki izvori preciziraju da je Humska episkopija osnovana u selu Zalomu nakon čega je nevesinjski kraj još dugo ostao zemlja Nemanjića. 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: