SVJEDOČANSTVO O 'PRESKOČENOJ' GENERACIJI: Roman Steva Grabovca predstavljen trebinjskoj publici | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

SVJEDOČANSTVO O 'PRESKOČENOJ' GENERACIJI: Roman Steva Grabovca predstavljen trebinjskoj publici

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:06.02.2020.

U Narodnoj biblioteci  u Trebinju sinoć je promovisan roman „Mulat albino komarac“, autora Steva Grabovca.

Priča o jednoj izgubljenoj generaciji - tinejdžerskim snovima koje je odnio vihor rata, a potom i život bez nade u postratnom  društvu – iako prvi u opusu književnika iz Broda sa trenutnom adresom u Banjaluci - ove godine ušao je u najuži izbor, među pet romana, za NIN-ovu nagradu.

Za Steva Grabovca, to je generacijski i roman o odrastanju, koji - zbog posebnih okolnosti odrastanja - nehotično postaje i antiratni roman.

Svjedočanstvo o „preskočenoj“ generaciji, ljudima koji nikome nisu bili potrebni - jer su bili premladi za rat a poslije rata prestari za život – za autora, priča je o gubitku i pokušaju pronalaženja samog sebe.

„Svi ti likovi su marginalci, koji žive od danas do sutra, povezani zajedničkim preživljavanjem u malim sredinama, u kojima polako život nestaje. Pokušavaju da se snađu u tim okolnostima, tragaju za životom, za zabavom, za bilo čim – ni oni ne znaju za čim tragaju, a život im se polako pretvara u apatiju. Mada ne mislim da je ovo pesimističan roman –želio sam sve da prikažem na jedan način i kao slavljenje života“, kaže autor.

Boris Maksimović - iz izdavačke kuće „Imprimatur“ koja je objavila Grabovčev roman – kaže da su ga na saradnju sa piscem u prvom redu podstakle njegove priče, koje su ga uvjerile da je riječ o talentovanom autoru, koji ima šta da kaže.

„Ali umjesto priča, prije oko pola godine dobio sam roman u rukopisu. Roman koji me je na neki način i šokirao. Prije svega, radi se o snažnom, potresnom, moderno napisanom romanu, koji drži pažnju. Osjećao sam se kao da me je grom udario kada sam ga pročitao. Nisam imao nikakvu  dilemu – znao sam da je to knjiga koja ima potencijal da se za nju čuje“, ističe Maksimović, dodajući da je „Mulat albino komarac“ trenutno najprodavanija knjiga ove izdavačke kuće.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: