OTVORENA IZLOŽBA SLIKA SVETLE RADULOVE: Impresije o ljudima i prirodi našeg podneblja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA SVETLE RADULOVE: Impresije o ljudima i prirodi našeg podneblja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.02.2020.

U galeriji Muzeja Hercegovine sinoć je otvorena izložba slika akademske slikarke iz Bugarske Svetle Radulove, dobitnice I nagrade žirija Međunarodne umjetničke kolonije „Kolo 2019“.

Izloženi dio opusa, prema riječima umjetnice, nastajao je tokom nekoliko godina boravka u Bosni i Hercegivini, pa naslikano - iako lišeno predmetnosti realnog svijeta i stvoreno slobodnim sastavom linija, oblika i boja – predstavlja odavde ponesene impresije i njen doživljaj našeg podneblja.

Upravo emocija, kako priznaje Radulova, za nju je izuzetno važna jer joj pomaže u stvaranju višeslojnih, apstraktnih slika.

„Inspirsane su prirodom, ljudima Bosne i Hercegovine, koji su veoma bliski mom narodu. Kad sam boravila u Trebinju, upravo ti ljudi i priroda nosili su svoj identitet i duh“, poručila je umjetnica iz Bugarske u pismu koje je pročitano posjetiocima izložbe u Muzeju Hercegovine.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kazala je to i razlog što je slikarka izložbu nazvala „Pričom kroz Bosnu i Hercegovinu“, napomenuvši da je Svetla Radulova, prije učešća na koloniji u Trebinju, više godina boravila na Jahorini i bila učesnik tamošnjeg „Art simpozijuma“.

„Takođe, ovo je rijetka prilika da u Trebinju imamo djela slikara mlađe generacije, koja je ispitujući savremenu umjetnost i svoj izraz u toj savremenoj umjetnosti – prema mišljenju kritike - dosegla zapažen nivo, koji se ne prepoznaje samo u njenoj zemlji nego i u regionu“, kazala je Grujić.

Ona je dodala da je zahvaljujući Međunarodnoj umjetničkoj koloniji „Kolo“ zbrika savremene umjetnosti Muzeja Hercegovine posljednjih godina obogaćena vrijednim djelima, među kojima su i dvije, na koloniji nagrađene, slike Svetle Radulove.

Osnivač i selektor likovne kolonije Dražen Milić podsjetio je da samostalna izložba u Muzeju Hercegovine bila nagrada prošlogodišnjeg „Kola“, koja je prema ocjeni žirija pripala radovima slikarke iz Bugarske.

„I ove godine čeka nas 'Kolo'. Svake godine trudimo se da idemo za stepenicu više – pa nas i ove očekuju - umjetnici iz cijelog svijeta, dobra selekcija, kvalitetne izložbe...“  



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: