Gacko: Održana promocija knjige 'Posle devedesetih' autora Milana Nikčevića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gacko: Održana promocija knjige 'Posle devedesetih' autora Milana Nikčevića

Izvor: Radio Gacko | Datum:10.02.2020.

Odavno jedno predstavljanje knjige nije bilo toliko posjećeno, spontano i emotivno kao što je bilo u subotu 8. februara u Parohijskom domu kada je predstavljena knjiga Milana Nikčevića pod nazivom “Posle devedesetih“.

„Stihovi u zbirci poezije “Posle devedestih“ samo su nastavak hoda golgotom kojim on i njegov narod idu kroz sve ove vijekove. Dječak vječiti i u ovoj zbirci pjeva o udesu srpskom sa kojim živi od prije rođenja. On dobro poznaje istoriju svog naroda što svakim stihom potvrđuje i kada opisuje događaje iz prošlosti i kada priziva slavne pretke i kada uzdiše nad stradanijama svojih sunarodnika, bilo da su to ličnosti opjevane i opojane ili su one bile dio kolektivnih bezgrobnih i neopojanih kolona, rekao je na promocijin jedan od recezenata profesor Predrag Ostojić.

Dr Budimir Aleksić zbog aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori bio je spriječen da prisustvuje promociji, a u recenziji knjige je istakao da u sedamdeset i jednom kratkom lirsko-reflektivnom, mjestimično čak i filosofski produbljenom zapisu, oplemenjenom toplinom, humanim iskazom, lakim stilom, čitaocu su predočeni medaljoni koji obuhvataju glavne momente naše tragične sudbine u 20. vijeku.Pjesnikov motiv prema narodnoj istoriji, kaže Aleksić, orginalan je i plodotvoran.

U recenziji dr Milana Micića stoji da iz Milana Nikčevića na bjelilo hartije izlazi pjesnik i istoričar i njegov poetski izraz je jedna snažna energija, jedan vulkan prethodno sabijenih osjećanja i saznanja, koji jesu njegov lični doživljaj bliske nacionalne prošlosti i sadašnjosti, ali su i dio kolektivnog iskustva i istorijskog i porodičnog saznanja o prohujalom 20. vijeku.Micić naglašava da ova poezija ima lični krik, kolektivnu slutnju i strahove, posjeduje pjesničke i ljudske gorčine i često ogoljene i jasne poruke.

„Prvom zbirkom obračunao sam se , ili bar pokušao da se obračunam sa drugim svjetskim ratom, a ovom drugom, sa onim nastalim kao njegova posledica.Ono što sam napisao jeste angažovana poezija, sa mojom intimnom nadom da će biti prihvatljiva onim koji dolaze.Moguće je da sam bio oštar i destruktivan, ali negdje u dubini duše osjećam da ništa ovo nije trebalo da bude.A u onom što je bilo, a nije moralo da bude tako izvući ću ono što je najbolje, a to je Republika Srpska, naša vjerovatno jedina opipljiva pobjeda u porazima“, istakao je autor Milan Nikčević.

Knjiga „Posle devedesetih“ je drugo pjesničko izdanje Milana Nikčevića, a izdavač je SPKD “Prosvjeta“. Poslije promocije u Gacku uslijediće i promocije u Trebinju, Beogradu i Novom Sadu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: