Narodna biblioteka 'Vladimir Gaćinović': Nagrade najboljim čitaocima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Narodna biblioteka 'Vladimir Gaćinović': Nagrade najboljim čitaocima

Izvor: Narodna biblioteka | Datum:21.02.2020.

U prostorijama Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ u Bileći sinoć je održan književno-muzički kolažni program pod nazivom „Mi volimo knjigu“.

Ovom prilikom kolektiv Biblioteke nagradio je najvrednije čitaoce u 2019. godini u različitim uzrasnim kategorijama (predškolski, osnovci, srednjoškolci, studenti i odrasli čitaoci). Diplomu simboličnog naslova „Mi volimo knjigu“ i prigodne nagrade dobili su: David Milošević, Aleksa Bošnjak, Tatjana Đorđić, Nataša Glušac i Radoslav Mrkaić.

Priznanja i poklone uručili su članovi Upravnog odbora Biblioteke Danijela Kapor i Ivana Šarenac. Čestitajući nagrađenim čitaocima, direktorka Biblioteke Irena Dunđer istakla je značaj ove tradicionalne akcije za popularizaciju knjige i ukupno djelovanje ove ustanove koja spada u red najstarijih institucija ove vrste u regionu jer obilježava 85 godina postojanja i rada. Biblioteka raspolaže sa oko 25.000 knjiga, a u 2019. godini imala je oko 1.100 članova. – I pored elektronskih prezentacija svega i svačega, pa i knjige, ona, da tako kažemo nije „izašla iz mode“. Još uvijek je veliki broj onih koji vole da osjete papir pod prstima, da osjete miris knjige i da se izgube u svijetu koji sami stvaraju čitajući.

Čitajući knjigu, čovjek obogaćuje sebe, svoj rječnik i svoj jezik. I pored skromnih sredstava s kojima Biblioteka raspolaže, nastojaćemo i u narednom periodu da povećamo broj naslova i naravno čitalaca, te da priređujući promocije, književne večeri i slične kulturne manifestacije doprinosimo razvoju kulture i kulturne misli i obrazovanja u našem gradu. Posebno bi nas obradovalo obezbjeđenje sredstava za renoviranje Biblioteke, što bi bio lijep poklon povodom jubilarne 85. godine njenog postojanja – naglasila je Dunđerova. 

U okviru večerašnjeg kolažnog programa odabrane stihove poznatih domaćih pjesnika koji su bili gosti Biblioteke u proteklom periodu Blagoja Bakovića, Radinka Krulanovića i Gojka Đoga, te dječjeg pjesnika Radmile Šinik čitale su učenice Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“: Anđela Dželetović, Dragana Boljanović i Ivona Šakotić, te djeca iz Dječjeg vrtića „Budućnost“: Jana Milićević, Jovan Milošević, Jovana Asanović i Sofija Rogan. 

Gosti ovog književno-muzičkog kolažnog programa bili su članovi ekipe mladih istoričara Osnovne škole „Petar II Petrović Njegoš“ iz Bileće: Dragana Vujović, Pavle Mihić i Ana Medan i njihov mentor profesor Milenko Kešelj. Oni su na Međunarodnom kvizu „Nemanjići“ koji je organizovan povodom 800 godina autokefalnosti SPC osvojili drugo mjesto u konkurenciji od oko 300 ekipa sa preko 1.000 takmičara iz Srbije, Republike Srpske, regiona i dijaspore. U znak sjećanja na ovo veče, uz čestitke za postignuti uspjeh, kolektiv Biblioteke uručio im je vrijedne knjige.

Program večeri akordima na gitari uljepšao je Dimitrije Samardžić.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: