Hoće li Narodna biblioteka 'Vladimir Gaćinović'zasijati u novom ruhu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Hoće li Narodna biblioteka 'Vladimir Gaćinović'zasijati u novom ruhu

Izvor: Opština Bileća | Foto: Opština Bileća | Datum:04.03.2020.

Narodna biblioteka  „Vladimir Gaćinović“, smještena u samom centru Bileće, jedna je od najstarijih institucija ove vrste na našim prostorima,  a i šire. Ova ustanova, od najvećeg je značaja za razvoj kulture i ljubavi prema pisanoj riječi kod  stanovnika Bileće.  

Zgradu biblioteke čija je  prednja fasada neuobičajena za ovo podneblje polako nagriza „zub vremena“.  Iako se zaposleni trude, da ovoj lijepoj građevini raznim dekoracijama uljepšaju izgled, ovoj zgradi potrebno je renoviranje. O starosti zgrade svjedoči i činjenica da je uvrštena   u „Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa“.

„Od 1965. godine nisu vršena ni  renoviranja,  ni dograđivanja niti popravke na zgradi, izuzev nekih sitnih stvari koje je Biblioteka mogla da priušti iz svog skromnog budžeta. Zamijenjeni su oluci, neke polomljene cigle, nekoliko prozora na spratu koji su prokišnjavali i zbog kojih se u prostorije biblioteke uvlačila vlaga, zatim adaptiranje čitaonice i magacinskog prostora. Rekonstrukcija Biblioteke je zaista jedno goruće pitanje koje bi se trebalo što prije riješiti“, kaže direktor Biblioteke Irena Dunđer.

Institut za građevinarstvo iz Trebinja uradio je projekat za renoviranje i adaptaciju zgrade u vrijednosti od oko 500.000 KM. Ta adaptacija podrazumijeva velike građevinske radove jer je zgrada u lošem stanju. Projektom je predviđena  adaptacija cijele zgrade: postojećih prostorija, kao i sprata, potkrovlja i podruma u kome bi bila smještena i kotlovnica koja bi grijala prostorije Biblioteke.

„Ono što bi Biblioteka dobila prvenstveno je iskoristivi prostor, posebno odvojena odjeljenja: pozajmno, dječije, stručno, legat, kao i najvažnije odjeljenje svake biblioteke- zavičajno koje čuva svu građu koja se odnosi na ovaj grad, sve pisce koji potiču iz njega, kao i sva izdanja koja su objavljena u Bileći. Dakle, to je kulturno i duhovno blago čitavog grada i ono zaista zaslužuje da ima odgovarajući smještaj. Osim toga dobili bismo i prigodan prostor za održavanje raznih manifestacija koje Biblioteka organizuje: promocija, književnih večeri, izložbi, raznih radionica i predavanja, za šta sada uglavnom koristimo prostorije Doma kulture „Jevto Dedijer“ koje su prilično neuslovne jer su zimi vrlo hladne a ljeti nesnošljivo vruće“, pojašnjava Irena Dunđer.

Opština Bileća je još u junu prošle godine uputila zahtjev Vladi Republike Srpske da sa ovim projektom konkuriše prema Vladi Republike Srbije.

„Prilikom posjete Bileći  predsjednik Vlade Radovan  Višković  rekao je    da će Vlada Republike Srpske ozbiljno razmotriti da ovaj projekat ponudi kao jedan od glavnih Vladi Republike Srbije u okviru donatorskih sredstava koje Vlada Srbije realizuje u našoj Republici. Tako da se nadamo da će naša opština dobiti jednu renomiranu biblioteku koja će značiti  svim stanovnicima, jer htjeli mi to priznati ili ne, biblioteke su kulturni i duhovni centri svakog grada,  a Bileća je već dokazala koliki je  rasadnik pametne, obrazovane i načitane djece i mladih ljudi koji ostvaruju visoke rezultate svuda u svijetu i na raznim poljima“, kaže Irena Dunđer.

Zahvaljujući Narodnoj biblioteci ljubitelji pisane riječi u Bileći imali su priliku da se druže sa brojnim autorima iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Narodna biblioteka „Vladimir Gaćinović“  tradicionalno organizuje književno-muzički kolažni program pod nazivom „Mi volimo knjigu“. Ovom prilikom kolektiv Biblioteke nagrađuje   najvrijednije čitaoce  u različitim uzrasnim kategorijama. Diplomu simboličnog naslova „Mi volimo knjigu“ ove godine dobila je i mlada čitateljka Tatjana Đorđić. I nju je, kako kaže, oduševila ideja o renoviranju biblioteke u Bileći.

„ Za našu biblioteku renoviranje bi mnogo značilo. To je samo još jedan podstrek za generacije  da se trude i da čitaju više, jer čitanje nije samo kulturno, već i duhovno uzdizanje“, kaže Tatjana.

Da je renoviranje biblioteke od velikog značaja smatra i novinarka Milena Koprivica.

„Mislim da bi renoviranje biblioteke doprinjelo popularizaciji ove ustanove koja je jedna od najstarijih u našoj opštini i smatram da ova zgrada zaslužuje da se renovira i dobije prostor kakav i dolikuje jednoj ustanovi kulture. Moguće renoviranje doprinijeće popularizaciji knjige i sveukupnom kulturnom ambijentu u našem gradu“, kaže Koprivica.

Zgrada u kojoj je smještena biblioteka sagrađena je krajem 19. vijeka, za vrijeme austrougarske vladavine.Odluka o osnivanju Biblioteke donesena  je 1933. godine, a sa radom je počela dvije godine kasnije, kada je  sakupljen dovoljan broj knjiga. Biblioteka je prvobitno bila smještena u zgradu poznatu kao Merćepovi mlini, da bi 1965.godine  bila premještena u zgradu u kojoj se i sada nalazi.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: