Gacko: Predstavljena knjiga 'Bilećke Rudine u srednjem vijeku' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gacko: Predstavljena knjiga 'Bilećke Rudine u srednjem vijeku'

Izvor: Opština Gacko | Foto: Opština Gacko | Datum:06.03.2020.

Sinoć je u prostorijama čitaonice Narodne biblioteke Gacko predstavljena knjiga “Bilećke Rudine u srednjem vijeku”, autora prof. dr. Radmila Pekića.

Direktor Narodne biblioteke, Radomir Vučković, pozdravio je sve prisutne i istakao da se u knjizi govori o nizu stvari koje potvrđuje naše prisustvo, naš identitet i kretanje našeg naroda.

Profesor Pekić je posebno obratio pažnju na katune, na katunske porodice, a obrađeni su Maleševci, Predojevići, Mirilovići, Miruše, Kresojevići i druga bratstva koja su živjela na ovim prostorima.

O knjizi je govorio i Gligor Samardžić, profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

“Bilećke Rudine u srednjem vijeku profesora Pekića zasnovane su na arhivskoj građi. Njegovo djelo ima naučno istraživačku vrijednost i akcenat je stavljen na katunskom stanovništvu”, istakao je Samardžić.

U programu je učestvovao i mladi guslar Božidar Šupić, učenik SŠC “Pero Slijepčević” Gacko.

Organizatori večeri su bili Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Gacko i Javna ustanova “Narodna biblioteka” Gacko.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: