Djela srpskih umjetnika u Muzeju makedonske borbe u Skoplju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Djela srpskih umjetnika u Muzeju makedonske borbe u Skoplju

Datum:13.03.2020.

Izložba slika pod objedinjenim nazivom „Vibracije“ dva autora – profesora  Sava Rupića iz Trebinja i Irine Černjavski Šantrić – otvorena je u Galeriji „Porta Makedonija“, na poziv „Muzeja makedonske borbe“ iz Skoplja, a u saradnji sa „Galerijom `73“ iz Beograda, koja je organizator ove izložbe.

Iako su u potpunosti likovno različiti, ova dva umetnika spaja rodoljubiva nit, gde svako od njih svojim likovnim rečnikom beleži tradiciju, motive i ljubav prema podneblju odakle potiču. Autentično stvaralaštvo akademskih slikara je odraz njihovog unutrašnjeg bila – titraja njihove duše – pretočeno u osobene i likovne elemente, kao asocijacija ili naracija individualne poetike.

Ciklusi  Sava Rupića su likovno različiti – od apstraktnih do simboličko-pejzažnih, ali su idejno i motivski slični. Svi u osnovi imaju ljubav, dah i lepotu Hercegovine. On na svojim slikama znalački i posvećeno slaže i boji hercegovački kamen. Na svoj potpuno lični način gradi mozaik jednog podneblja – prepoznatljivog po čistoti, odanosti i lepoti rodoljubivog duha. Ekspresivno i minimalistički Savo Rupić svojim likovnim rečnikom ispisuje ličnu priču protkanu hercegovačkom dušom.

Opus „Odjek vekova“ Irine Černjavski Šantrić - je odjek njenih korena, odjek iskona, odjek Vizantije, odjek krvavog a duhom zadojenog Balkana, uzvišenost i raskoš kosmetskih, balkanskih i ruskih manastira, svetovnih i ktitorskih fresaka – koje podsećaju i opominju na duhovnost, tradiciju i osobenost odeždi vladara i velmoža pravoslavnog nasleđa.

“Ova izložba je doprinela da se na polju kulture unaprede veze dve institucije KU Galerije `73 i Muzeja makedonske borbe, što je doprinelo zbližavanju dva suseda,” istakla je direktorka Galerije 73 gospođa Mirela Pudar. Ona je podsetila da je u protekloj godini u prostoru iste galerije predstavljena Umetnička zbirka Galerije 73. S obzirom na veliko interesovanje makedonske javnosti ovogodišnja izložba je imala nameru  da kroz kulturni dijalog predstavi dva različita umetnička pravca kojima je prostorni identitet ono što ih spaja. Ovakvi koncepti izložbi biće nastavljeni i u narednom periodu u drugim kulturnim prostorima u regionu, istakla je direktorka Galerije `73“

 Izložbu je svečano otvorila Ambasadorka Republike Srbije gđa. Dušanka Divjak Tomić, koja je istakla značaj unapređenja diplomatskih odnosa Srbije i Severne Makedonije, dobrih prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda. Ovom svečanom događaju u Skoplju prisustvovao je i ataše Ambasade Ruske federacije u Skoplju gdin Mihail Krapiva, kao i mnogobrojni predstavnici javnog života predstonice. Izložba je realizovana uz snažnu podršku Ambasade Republike Srbije u S. Makedoniji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske opštine Čukarica. Nakon izložbe u Porti Makedinija, izložba Irine Černjavski Šantrić i Save Rupića biće organizovana u nekoliko drugih gradova Makedonije. Završna izložba je planirana da se organizuje u Galeriji u Kumanovu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: