U Foči odigrana predstava "Čujte, Srbi" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Foči odigrana predstava "Čujte, Srbi"

Izvor: Srna | Foto: SRNA | Datum:25.12.2015.
Tekst "Čujte, Srbi, čuvajte se sebe" Arčibalda Rajsa, iako napisan prije gotovo sto godina, nažalost, aktuelan je i danas jer Srbi nisu umjeli da razumiju i čuju ovu rodoljubivu opomenu, istakao je glumac i reditelj Ljubivoje Tadić.

Foča - predstava "Čujte, Srbi" - Foto: SRNA Tadić, koji je u Foči odigrao predstavu "Čujte, Srbi" rađenu prema Rajsovom tekstu, ukazuje da su danas, više nego ikad, u društvu prisutni korupcija, podmićivanje, pohlepa, strančarenje, trgovina diplomama i druge bolesti društva koje razjedaju dušu narodu.

On je iz čuvene opomene švajcarskog profesora i srpskog rodoljuba izdvojio dijelove u kojima govori o vrlinama Srba, ali i najupečatljivija kazivanja o negativnim pojavama zbog kojih se Rajs, duboko razočaran, povukao iz javnog života.

Tadić nije izostavio da iz Rajsovog teksta prenese i društveni fenomen kupovine diploma, što za državu ima pogubne posljedice, kao i nerad i lijenost, za koje je Rajs govorio da su najopasniji mačevi nad glavom srpskog naroda.

"Rajs preporučuje, sa čime sam saglasan, da nam je neophodna istina, od koje često bežimo. Neophodno je da se vrati duh naroda. Rajs slavi duh naroda kao veliku vrlinu, ali kaže da se duh mora obnoviti ili nam sledi ponovno ropstvo", naglašava Tadić.

Tadić ističe da je potrebno i da ljudi budu hrabriji i više prisutni u javnosti.

"Mogu da podelim sa Rajsom da sam borac i da ću se boriti do kraja da saopštim to viđenje istine jer nam je to potrebno", poručio je Tadić.

U predstavi je nastupio i Goran Lazović koji je govorio svoju poeziju, imajući ulogu sadašnjeg vremena.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: