MARKO GOJAČIĆ: Liturgijom u Prebilovcima počinjemo obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

MARKO GOJAČIĆ: Liturgijom u Prebilovcima počinjemo obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika

Izvor: bljesak.info | Datum:05.01.2016.

Za proslavu praznika rođenja Hristovog, 7. januara, priprema se veliki broj pravoslavnih vjernika širom Hercegovine, a svečano će biti i u Čapljini. Već tradicionalno, u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini na Badnje veče biće služena sveta liturgija koja će okupiti veliki broj pravoslavnih vjernika.

otac marko
”Praznik rođenja Hristovog obilježićemo kroz nekoliko događaja, a prvi će biti na Badnje jutro, u srijedu, službom u Hramu Hristovog Vaskresenja u Prebilovcima. Naveče, pola sata prije ponoći, slijedi okupljanje pred Sabornim hramom, gdje ćemo paljenjem badnjaka, vatrometom i služenjem svete liturgije svečano dočekati rođenje Hristovo”, ističe paroh čapljinski Marko Gojačić.

Prošle godine na služenju svete liturgije okupio se veliki broj vjernika, pa Gojačić očekuje da će tako biti i ove godine.

”Prošle godine u Sabornom hramu Božić je dočekalo više od 200 vjernika, a očekujemo da će se veliki broj njih okupiti i ove godine. Takođe, veliki broj vjernika doći će i iz drugih parohija, ne samo iz čapljinske, tako da ćemo u zajedništvu dočekati najradosniji hrišćanski praznik”, ističe Gojačić.

Dodaje kako je Božić porodični praznik, te kako je to prilika za svaku porodicu da se okupi i bude zajedno, da u ljubavi i smirenju uz druženje dočekaju ovaj veliki praznik.

”Ljudi se okupljaju u miru i zajedništvu, druženju i radosti, te uz bogatu slavsku trpezu slave rođenje Hristovo. Jedan od zanimljivijih tradicionalnih događaja je svakako nalaganje badnjaka ispred crkve, koji će i ove godine biti upriličen ovdje u Čapljini”, dodaje Gojačić.

Svim pravoslavnim vjernicima u Čapljini, Hercegovini i svijetu, Gojačić je poželio srećan i blagosloven Božić.

”Ovim putem, kao paroh čapljinski, ispred crkvene opštine Čapljina svim pravoslavnim vjernicima sa ove parohije želim da božićne praznike i Hristovo rođenje dočekaju u miru i ljubavi, uz tradicionalnu čestitku – mir Božji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi”, zaključio je Gojačić.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: