VLADIKA GRIGORIJE: Božić je praznik običaja i predanja, istine i spasenja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

VLADIKA GRIGORIJE: Božić je praznik običaja i predanja, istine i spasenja

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:06.01.2016.
Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije održao je sinoć u Gradskoj galeriji u Nevesinju predavanje na temu „Susret Boga i čovjeka“.

Ovaj događaj je organizovala Crkvena opština Nevesinje povodom predstojećeg praznika Hristovog rođenja – Božića. Predavanje je izazvalo veliki interesovanje građana.

Vladika Grigorije je rekao da Božić nije samo praznik na bazi običaja i predanja nego i praznik istine i spasenja .

Suština praznika je da nas spasava od onoga od čega svi strepimo, a to je smrt – istakao je Grigorije, dodavši da ne postoji ništa snažnije u čovjeku od želje za životom.

On besmrtni Bog silazi i u krajnjem smirenju postaje čovjek, i ulazi u ovaj svijet da bi omogućio da dođe do sjedinjenja između smrtnog i besmrtnog, a posljedica toga je da bude spasenje smrtnog čovjeka od besmrtnog Boga – naglasio je Vladika.

Grigorije je rekao da na Božić ne slavimo samo rođenje Bogomladenca, nego slavimo taj ponovni dodir smrtnog sa besmrtnim i zbog toga je taj događaj početak spasenja.

Svim vjernicima poželio je srećan praznik uz poruku da je najvažnije da ljudi međusobno dijele radost Božića, radost susreta Boga i čovjeka i radost sjedinjenja Boga i čovjeka.


Verica Čupković


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: