Držić na ćirilici u ediciji 'Deset vekova srpske književnosti' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Držić na ćirilici u ediciji 'Deset vekova srpske književnosti'

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:30.04.2020.

Matica srpska objavila je najnovije, 11. kolo Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti" u kojoj su, između ostalog, objavljene i sve drame Marina Držića u jednoj knjizi, i to po prvi put na ćirilici.

Među 11 knjiga novog kola nalaze se i antologija građanske poezije - pjesme iz rukopisnih zbirki iz 18. i 19. vijeka, studija Stanislava Vinavera o Lazi Kostiću, kao i dvotomna knjiga romana, pripovjedaka i putopisa Milutina Uskokovića, Veljka Milićevića, Grigorija Božovića i Dragoslava Mihailovića.

Svoje mjesto u kolu su našle i pjesme, poeme, drame i eseji Milutina Bojića, Todora Manojlovića, Desimira Blagojevića i Matije Bećkovića.

- Antologija je pokrenuta, s namjerom da prikaže celovit razvitak srpske književnosti po novim merilima i saznanjima, da prikaže kontinuitet literarne riječi od 12. veka koji je početni, do 21. vijeka koji je deseti u nizu. Dakle, od usmene i žitijske književnosti do savremenih književnih žanrova. Riječ je o poslu koji nesumnjivo ima nacionalni značaj - rekao je akademik Miro Vuksanović za "Večernje novosti".

Vuksanović, koji je pokretač Edicije, kao i njen glavni i odgovorni urednik, navodi da su zastupljeni pisci čije knjige obilježavaju vrijeme u kojem su nastale, bez razlika na kojem narječju srpskog jezika su pisane i u bilo kojoj zemlji gdje su Srbi živjeli ili sada žive.

Glavni cilj antologije, kako ističe Vuksanović, nije samo književni, već i kulturološki i leksički, i obrazovni i naučni. On kaže da poduhvat pokazuje kako se međusobno dopunjuju i uvećavaju civilizacijski slojevi od kojih je svaki značajan.

- Knjige se objavljuju na jezicima na kojima su napisane, na svim predvukovskim oblicima srpskog jezika, kao i knjige novije srpske književnosti prije i poslije Vuka, ali uvijek po savremenom pravopisu. Do sada je objavljeno 180 naslova, a trebalo bi da bude ukupno 200 - kaže Vuksanović.

Sve knjige uređene su po istom modelu - sadrže predgovor napisan za ovu priliku, izbor iz djela pisca, hronologiju života autora, selektivnu bibliografiju, napomene i kritike koje su ranije objavljivane o tom piscu.

Vuksanović ukazuje da ovakva koncepcija jasno govori da je riječ o naučnom izdanju, ali veoma dostupnom svim čitaocima, istoričarima književnosti, kritičarima i piscima.

- Ovo novo kolo izašlo je u ovo nesrećno vrijeme pandemije. Uspjeli smo knjige da objavimo, ali ne možemo da ih šaljemo da krenu u život, jer trenutno za to nema uslova. Nadamo se da će ove knjige krenuti na put što prije - kaže Vuksanović.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: