Uz Dan Republike: Prvi božićni sabor guslara Republike Srspke | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Uz Dan Republike: Prvi božićni sabor guslara Republike Srspke

Izvor: Opština Rogarica | Foto: Opština Rogatica | Datum:11.01.2016.

alt

U subotu u kino sali u Rogatici, sa početkom u 19 časova, odražan Prvi božićni sabor guslara Republike Srpske pod nazivom "Gusle gude a kola pjevaju". Manifestacija tradicije, koju je upriličila Opština Rogatica povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, bila je odlično posjećena. Prisutni su bili i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Novo Motika iz Rogatice i Vukota Govedarica iz Gacka. Sabor je započet intoniranjem himne i minutom ćutanja za poginule borce VRS koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

alt

Sabor je otvorio načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac tradicionalnim pozdravom - Mir božiji Hristos se rodi - i svima poželio dobrodošlicu u Rogaticu. "Na današnji dan rođena je Republika Srpska, zahvaljujući mudrim odlukama tadašnjeg rukovodstva. Oni su imali dovoljno mudrosti pa nisu dijelili srpski narod nego su ga sabirali, kao što se danas mi sabrasmo na ovoj svečanosti. Odlučili smo da Dan Republike proslavimo uz zvuke struna gusala i znamo zašto smo to uradili. Gusle su naša tradicija, naša istorija, one nisu muzika nego junačka liturgija. Zhavaljujem se Savezu guslara i njihovom predsjedniku Vukoti Govedarici koji su učinili trud da na ovaj način organizujemo proslavu svima nama jednog od najdražih praznika. Kad god smo ovako saborni, kao što smo bili i 9. januara 1992. godine, i kao što smo večeras, niko nam ništa ne može " rekao je načelnik Puhalac.

alt

Narodni poslanik i predsjednik Saveza guslara Vukota Govedarica ispričao je kako je jedne večeri u Beču proslavljeni guslar Tanasije Vućić publiku pozdravio rekavši "Dobrodošli, ali večeras nećete čuti muziku; dobrodošli, ali večeras nećete čuti pjesmu. Ali zato ćete čuti kako je živio, kako se borio i kako je opstao jedan mali narod na Balkanu. Hristos se rodi" pozdravio je Vukota Govedarica.

alt

A nastupili su ponajbolji guslari republike Srpske: Miladin Pandurević, Kosta Plakalović, Miloš Parović, Vukan Ćuka, Boško Golijanin, Vojin Tepavčević, Nikola Bošković, Vladan Perović, Vaso Ćondović, Marko Crnogorac i Nenad Ivković.

alt

Nastupio je još i pjesnik Dragutin Papović i zdravičar Dragoljub Stojanović, a članovi Udruženje za očuvanje tradicije "Stara Gora" iz Rogatice predstavili su se sa nekoliko koreografija.

alt

Na kraju publika je tražila da nastupi i predsjednik Saveza guslara Vukota Govedarica. On je uzeo drevni instrument u ruke, a onda su mu se na bini pridružili i još neki guslari zapjevavši zajedničku pjesmu. Dio publike nije odolio pa su im se i oni pridružili u pjesmi.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: