Povodom Međunarodnog dana muzeja tokom maja ulaz u Muzej Hercegovine besplatan | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Povodom Međunarodnog dana muzeja tokom maja ulaz u Muzej Hercegovine besplatan

Izvor: Muzej Hercegovine | Datum:07.05.2020.

Povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, odlučeno da tokom cijelog mjeseca maja ulaz u Muzej Hercegovine u Trebinju bude besplatan, za sve stanovnike Hercegovine.

Muzejskoj publici dostupne su za obilazak sve stalne postavke muzeja, dok je u Galeriji muzeja dostupna publici izložba „Tajna doktrina“ slikarke Aleksandre Kokotović iz Beograda, iz ciklusa ''Umjetnici porijeklom Hercegovci koji žive i stvaraju van Hercegovine'', koja je do sada bila dostupna samo u elektronskoj formi.

O radu Aleksandre Kokotović, magistar slikarstva Miodrag Elezović je rekao sljedeće:

„...Prilikom stvaranja umetničkog dela primenjuje se selekcija koja dovodi do idealizacije. Aleksandra u svom slikarstvu ne koristi predmete i isključivo upotrebom likovnih elemenata šalje posmatraču poruku emocije. Umetnik je sveo crtež na horizontalne i vertikalne linije, a paleta je svedena na određen tonalitet. Na ovaj način želi da izbegne postojanje bilo kakvog odnosa između predmeta na slici i pozadine. Želi da nam podari čisto duhovnu, meditativnu i metafizičku vrednost.“

 

Kroz sve njene radove provlači se pitanje postojanja i spoznaje koja posmatrača inspiriše i navodi da preispita svoja uvjerenja.

Aleksandra Kokotović je likovna umjetnica koja svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Članica je ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije). Rođena je u Sarajevu, a živjela je u Bejrutu, Londonu, Beogradu i SAD. Diplomirala je modni dizajn na Accademia del Lusso u Milanu. Imala je osam samostalnih izložbi i učestvovala na više kolektivnih izložbi međunarodnog karaktera.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: