JUBILARNI 25. DOČEK SRPSKE NOVE GODINE NA RIBARCU: Goran Bregović među Hercegovcima (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

JUBILARNI 25. DOČEK SRPSKE NOVE GODINE NA RIBARCU: Goran Bregović među Hercegovcima (FOTO)

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodana Hercegovina | Datum:15.01.2016.

Jubilarni 25. doček Srpske Nove godine u organizaciji Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja Hercegovine protekla je spektakularno. Prisustvo legendarnog muzičara Gorana Bregovića kao i velikog broja ljudi iz političkog i javnog života Srbije samo je potvrdilo visok rejting koje je ovo Udruženje gradilo prethodnih četvrt vijeka

20

Teško je riječima opisati šta se sve izdešavalo tokom večeri na kojoj se okupilo više od 500 zemljaka koji su sa raznih strana došli u Novi Sad.

21

Gradska uprava Novog Sada unazad četiri godine organizuje masovni doček na centralnom gradskom trgu gdje učestvuju velike muzičke zvijezde, međutim tradiciju dočeka pravoslavne Nove godine u srpskoj Atini prije četvrt vijeka utemeljilo je  najstarije hercegovačko udruženje u Srbiji.

52Radoica Antunović, Miodrag Linta, otac Radivoje Krulj, Momčilo Šiljegović, Ranko Lučić i Radovan Palavestra

Koliki ugled ima Udruženje Srba Hercegovaca i prijatelja Hercegovine  govori i činjenica da je pored hercegovačkih načelnika opština: Momčila Šiljegovića (Nevesinje), Miljana Aleksića (Bileća), Radovana Palavestre (Istočni Mostar), Radojice Antunovića (zamjenik načelnika opštine Gacko), Ranko Lučić (bivši načelnik Berkovića)….jubilarni doček na “Ribarcu” uveličao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta…

160Među Hercegovcima su bili Goran Bregović i Maja Gojković

Zvijezda večeri svakako je  bio Goran Bregović. Mada su građani Novog Sada imali priliku da baš uz Bregovića na otvorenom dočekaju Srpsku Novu godinu, poznati muzičar je uvod u prazničnu noć proveo  među Hercegovcima.

24

Program je počeo slavskim obredom i blagoslovom oca Predraga Tolimira.
Nakon zdravičara Boška Miljanića goste je pozdravio i poželio dobrodošlicu  domaćin večeri i predsjednik Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine Đorđo Radojičić.

28Imamo čime da se ponosimo: Đorđo Radojičić, predsjednik Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegoina u Novom Sadu

– Večerašnjim skupom obilježavamo tri značajna događaja. Dan Udruženja, krsnu slavi Svetog Vasilija Velikog i doček Srpske Nove godine. Sa 25 godina dugom tradicijom sa razlogom imamo čime da se  ponosimo.

34Radoica Antunović i Miloš Vučević

U ime Istočne Hercegovine prisutne je pozdravio Radoica Antunović, zamjenik načenika opštine Gacko.

U svojstvu “gosta” našao se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je čestitao domaćinima krsnu slavu i Srpsku Novu godinu, ali nije zaboravio da pomene RS.

36Bez Hercegovaca ne bi bilo ni RS: Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada

– Dragi Hercegovci, hvala vam što ste dali nemerljiv doprinos u stvaranju naše Republike Srpske.

48Uvijek se vraćajte svojoj Hercegovini: Radivoje Krulj

Uz izvinjenje zbog malog zakašnjenja paroh mostarski Radivoje Krulj je u ime eparhije ZHiP i vladike Grigorija pozdravio okupljene.
– Svako sabranje je u ime onoga koji je došao na ovaj svijet da svakog čovjeka spasi. Nikad ne zaboravite svoju grudu i vraćajte se uvijek svojoj Hercegovini.

IMG_1739

Diplama i dvojnicama Vojin Radojičić nas je uveo u kulturno-umjetnički dio večeri koji je svojim nastupom upotpunio KUD “Durmitor” iz Kule.

209Čestitao mu i gradonačelnik Vučević: Božo je i u Novom Sadu oduševio prisutne

Svoje stihove kazivao je Božidar M. Glogovac.

01 guslar sojic

Čuo se i zvuk majstora struna  Blagoja Šojića.

Dominacija gatačkih studenata      135Titule za najbolje studente završile u Gacku: Bojan Milenić uručio nagrade Valentini Radovanović i Milanu 
Sekuliću

I ove godine Bojan Milenić je ispred Udruženja Hercegovaca uručio nagrade najboljim studentima: Nastavljena je dominacija Gačana.
Najbolji student master studija je Valentina Radovanović sa prosjekom 9,64 – Fakultet tehničkih nauka – Inženjerski menadžment
Iz osnovnih akademskih studija  i ove godine nagrađen je Milan Sekulić sa prosjekom 9,3 –
Fakultet tehničkih nauka Računarstvo i automatika, Računarska tehnika i računarske komunikacije

131Sekulić novčani deo nagrade ostavlja za lečenje Marka Ekmečića

Najdirljiviji trenutak večeri bio je kada je nagrađeni najbolji student Milan Sekulić svoju novčanu nagradu istog trenutka položio u kutiju za liječenje oboljelog prebilovačkog dječaka Marka Ekmečića.

10

Da bi sačuvao vid Marko bi trebao da se operiše u ruskoj državnoj bolnici u Kalugi (operacija jednog košta je oko 7.000 evra).

–   Kažu kakav je današnji dan, takva će biti cijela godina. Svoju novčanu nagradu prilažem za liječenje malog Marka i nadam se da će ova veče zahvaljujući i prilozima ostalih dati nadu i povratiti vid Marku Ekmečiću, rekao je Sekulić.

109Predrag Milošević predsednik opštine Sečanj nagradio Sekulića za humanost značajno većom novčanom nagradom

Da se dobro dobrim vraća potvrđeno je nešto kasnije  kada se na binu popeo Predrag Milošević, predsjednik opštine Sečanj i rekao da je ta mala opština riješila da zbog humanog gesta najboljeg hercegovačkog studenta Milana Sekulića nagradi posebnom novčanom nagradom od 500 evra.

128Oduševio sve u sali: Dr Brkljača

U nastavku programa publika je mogla uživati u humoreskama dr Bratislava Brkljače i mladog Marka Nikčevića koga će u narednim nedeljama čitaoci  Slobodne Hercegovine dobro upoznati.

129Marko Nikčević uskoro i na stranicama Slobodne Hercegovine
110Najmlađa Hercegovka Mila Vasiljević je na slavu dovela i mamu Danku
154Logično je da se „Gusle“ čitaju u Mostaru: Radivoj Krulj i Boban Drašković

U igri “Pjevaj brate i ja ću uza te” pobjedila je grupa “Bogodo”.

119

121Narodni poslanik iz Bijeljine dobio vikend na Mosku 
IMG_2090Sat opštine Gacko završio u Vršcu kod Vladimira Milićevića

Kao i obično upriličena je i bogata tombola, a glavne nagrade osvojili su:
1. Vikend na Mosku kod Trebinja (sponzor Aćimović) dobitnik Siniša Maksimović
2. Pečeno prase (sponzor Bajova Koliba Novi Sad) dobitnik Bogdan Matković
3. Hercegovački pršut (sponzor Saša Radojičić) dobitnik Slađana Pavić
4. Zidni sat (sponzor Opština Gacko) dobitnik Vladislav Milićević

11

Na ovoj večeri viđen je list Saveza guslara Srbije časopis “Gusle”, a gosti su sa velikim zanimanjem čitali i prvi broj “Srpskog kola” jedinog lista na ijekavskom narečju u Srbiji. U narednom broju koji  izlazi 31. januara naći će se i priča o ovom događaju.

86

Nema brige za budućnost: Mladi iz Udruženja

204

NE PROPUSTITE Besplatne ulaznice za Festival folklora na velikoj sceni SNP Savez Srba iz regiona organizuje Festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH. Festival će se održati u nedjelju 24. januara 2016. godine sa početkom u 19 časova, u velikoj dvorani Srpskog narodnog pozorišta – Novi Sad.

233

Nastupiće kulturno-umjetnička društva: KUD „Željezničar“ – ansambl „Vila“ iz Novog Sada, KUD „Veliko kolo“ iz Novog Sada, AKUD „Sanja Marinković“ iz Novog Sada, KUD „Blagoje Parović“ iz Gajdobe, KUD „Mladen Stojanović“ iz Bačkog Jarka, KUD „Krajina“ iz Beograda i KUD „Ćirilo i Metodije“ iz Beograda.
Ulaz u Srpsko narodno pozorište je besplatan.

Ulaznice možete podići od ponedjeljka 19. januara do petka 22. januara u našoj kancelariji koja se nalazi u Novom Sadu, ul. Bulevar oslobođenja 26 (iza zgrade bivše Lutrije Vojvodine). Radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 15 časova i utorkom i četvrtkom od 13 do 19 časova.

140Predsednicu udruženja Konjičana i Trebinjaca: Mišo Lazarević i Žarko J. Ratković
211Na redu je sijelo Gačana: Svetozar Crnogorac i Vidak Kovačević
156Selfi sa Bregovićem: Sin Radivoja Krulja ima uspomenu


158

79

Skup su uveličali predstavnici ostalih zavičajnih udruženja: Svetozar Crnogorac, Vidak Kovačević, Boban Drašković, Dragiša Skoko (klub Gačana) Žarko Ratković, Božidar Glogovac, Veliša Miljanović (Udruženje Trebinjaca),  Božo Boban Vukoje, Borislav Krkelić (udruženje Bilećana), Zoran Pejanović, Snežana Lukić (Udruženje Nevesinjaca), Đuro Begenišić, Božo Milićević, Milan Duka (Hercegovina Vršac), Mišo Lazarević (udruženje Konjičana), Milimir Vujadinović i Boro Vukajlović (Hercegovina Subotica), Milan Zečar, Rajko Bjelica (Zrenjanin), ratni komandananti Novica Gušić i Milenko Lalović i brojni drugi.

87Veselo: Dragiša Skoko i Snežana Lukić

 

Veoma se osjetio izostanak “oca svih hercegovačkih udruženja” Peja Bajčetića, kao i predjednika zrenjaninskog udruženja Uroša Milojevića kome želimo brz oporavak.

31Gatački đak generacije sprema doktorsku disertaciju: Milija Stojanović
40Nevesinjci – domaćini 20. februara: Zoran Pejanović
IMG_2196Svi čitaju Blog jednog Hercegovca: Bojan Milenić i Boban Vukoje

05

0612721686167
Naredno okupljanje Hercegovaca na redu je 13. februara na sijelu Gačana u centru “Sava” u Beogradu. Sedam dana kasnije na istom jestu okupljaju se Nevesinjci.

2002012022032045557929190837574735994102104117120124132142143147149157164166170173175190193198200201202203204205206212214215

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina




Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: