Danas je Lazareva subota ili Vrbica | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Danas je Lazareva subota ili Vrbica

Datum:04.04.2015.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na posljednje čudo Hristovo pred Nedjelju stradanja, smrt i Vaskrsenje.

81Događaj Lazarevog vaskrsenja se, prema jevanđeljima, dogodio u Vitaniji i uvod je u novu vjeru u Vaskrsenje.

Prema jevanđeljskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana poslije smrti Lazareve, oživio ga i digao iz groba. U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobjede života nad smrću.

Pravoslavni vjernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu Crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvjetne nedjelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju. Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečije radosti.

Iz crkvene opštine Trebinje je saopšteno da će povodom Vrbice, u 18 časova litija krenuti ispred crkrve Svetog Jovana u Policama i proći glavnim ulicama do Sabornog hrama, gdje će biti obavljeno blagosiljanje vrbe, a od 19 časova služeno praznično večernje.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: