Danas Bogojavljenje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Danas Bogojavljenje

Izvor: RTRS | Datum:19.01.2016.
Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

Bogojavljenje (ilustracija) - Vjernici se pozdravljaju riječima „Hristos se javi“ , a otpozdravljaju „Vaistinu se javi“.

U Hramovima širom Srpske služiće se svete arhijerejske liturgije. A tačno u podne oni najhrabriji plivaće u rijeci kako bi prvi došli do Časnog krsta.

Uprkos izuzetno niskim temperaturama, veliki je broj prijavljenih plivača.

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci episkop banjalučki Jefrem služiće svetu liturgiju, nakon čega će bogojavljenska litija krenuti prema Gradskom mostu, gdje će u rijeku Vrbas biti spušten časni krst za koji će plivati najhrabriji mladići.

Svetu arhijerejsku liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju služiće episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije nakon čega će biti formirana litija do rijeke Trebišnjice, gdje će biti održano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje biće održano i u Prijedoru, Brčkom, Derventi.

Bogojavljenje se obilježava i širom Srbije. Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu. A liturgiji u hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh srpski Irinej.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: