Kafka - autor 'Procesa' i književni klasik | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Kafka - autor 'Procesa' i književni klasik

Izvor: SRNA | Datum:03.06.2020.

Austrijski pisac jevrejskog porijekla Franc Kafka, klasik svjetske književnosti i autor "Procesa", za mnoge najboljeg romana 20. vijeka, umro je na današnji dan 1924. godine.

Do 1945. godine bio je nepoznat jer za života gotovo i nije objavljivao knjige.

Glavna djela, uključujući pisma i "Dnevnike", izdao je njegov prijatelj Maks Brod, uprkos Kafkinoj izričitoj molbi da budu spaljeni.

Radnja i situacije, mada predstavljeni kao vizije i snovi, predočavaju svijet u njegovoj totalnosti, u kojem se kreću protagonosti čijem je duhovnom horizontu dostupan samo manji segment stvarnosti koja ih okružuje, vodeći beznadežnu borbu s anonimnim silama.

Odlikuju ga preciznost izraza i fantazija, uz višeznačne parabole, koje su, iako saopštene prigušenim jezikom bez emocija i komentara, integrisane u cjelinu koja govori o zbivanjima i ljudima 20. vijeka.

Roman "Proces", književno remek-jelo, metaforično govori o svakom čovjeku osuđenom na smrt činom rođenja.

Ostala Kafkina poznatija djela su romani "Zamak" i "Amerika", te pripovijetke - "Presuda", "Preobražaj", "U kažnjeničkoj koloniji", "Seoski ljekar" i "Umjetnik u gladovanju".

Franc Kafka rođen je 1883. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: