Osvještana Bogojavljenska voda | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Osvještana Bogojavljenska voda

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:19.01.2016.
Povodom praznika Bogojavljenja jutros je u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju služena sveta liturgiju, a nakon toga je litija  krenula gradskim ulicama do izvorišta Jedreš, gdje je osvještana Bogojavljenska vodica.

Veliki broj vjernika prisustvovao je liturgiji i osvještanju Bogojavljenske vode koja se smatra ljekovitom i čuva se u kući do narednog vodoosvećenja.

Bogosluženje su obavili protojerej–savrofor Zoran Ilić i jereji Mladen Čalija i Nemanja Luketa.

Bogojavljenje se uvijek slavi 19. januara, uoči praznika posvećenom svetom Jovanu Krstitelju. Na ovaj praznik u Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svjetlosnog goluba, sletio na glavu Isusa Hrista.

Sina Božijeg krstio je na Bogojavljenje Jovan Krstitelj, a predanje kaže da su se u trenutku krštenja nebesa otvorila i čuo se glas Boga: „Ovo je moj sin ljubezni, koji je po mojoj volji“.

Na praznik Bogojavljenja, vjernici jedni druge pozdravljaju drevnim pozdravom:  „Bog se javi – Vaistinu se javi“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: