NA PRAGU DEVETOG „KUSTENDORFA“: Praznik filma i kulture na Mećavniku | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

NA PRAGU DEVETOG „KUSTENDORFA“: Praznik filma i kulture na Mećavniku

Izvor: Iskra | Foto: M. Cvetković/ D. Karadarević/ Z. Šaponjić | Datum:20.01.2016.

Po tradiciji, već devetu godinu zaredom, Mećavnik je u ulozi domaćina međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. I ove godine Festival će ugostiti eminentne domaće i strane autore, glumce i muzičare, ali i brojne nadarene studente filmskih škola iz cijeloga svijeta.

Foto: M. CvetkovićFestival koji počinje u petak 22. i traje do 27. januara održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a pokrovitelji su i produkcijska kuća „Rasta International“, Gazprom neftь, Mećavnik i The No Smoking Orchestra.

Kustendorf će i ove godine činiti više programskih cjelina.

Filmove iz ovogodišnje selekcije takmičarskog programa karakterišu vječite teme i raznolikost motiva kao i promocija autorskog filma koja i jeste osnovna ideja samog festivala. Mladi autori boriće se za jedinstvene nagrade: Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

drvengrad-kustendorf

U konkurenciji od oko 400 kratkih igranih i animiranih filmova prijavljenih za učešće na festivalu, selektor takmičarskog dijela, Dunja Kusturica, za glavni program festivala odabrala je sedamnaest filmova srpskih i inostranih autora, mladih i afirmisanih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Španije i Srbije.

Emir K i Dzoni Dep 023 foto Milos Cvetkovic

U takmičarskom programu ovogodišnjeg Kustendorfa naći će se ostvarenja „Ako jednom vidiš Mariju“ (Engleska) koji režira Ivana Anastasovska, „Artun“ (Island) Gudmundura Arnara Gudmundsona, „Vartburg“ (Mađarska) u režiji Davida Borbaša. Tu su i srpski „Grad“ Maše Šarović, „Da je bilo po mom, nikad ne bih otišao“ Marka Grbe Singha, „Dvoje“ Maše Nešković, „Ruža vetrova“ Koste Ristića. U takmičarskoj selekciji je i ruski „Erkinov povratak“ Marije Guskove, „Zdravo Marijo“ (Palestina, Francuska, Njemačka) u režiji Bazila Halila, iranski „Namo“ Salaha Salehija, „Naši čuvari“ (Francuska, Srbija) Igora Simića. Tu je i španski film „Ništa čudnije“ režisera Pedra Koljantesa, hrvatski „Piknik“ Jure Pavlovića, ostvarenje „Pod suncem“ (Kina, Australija) Ću Jenga, „Pupčana vrpca“ (Njemačka) Elize Petkove, meksički „U samoodbrani“ Marijane Arijage i „Četiri ugla kruga“ (Njemačka, Meksiko, Srbija) u režiji Katarine Stanković.

Foto: D. Karadarević

Programom  „Savremene tendencije“ biće prikazana neka od najboljih filmskih ostvarenja prošlogodišnje produkcije, a autori filmova posle projekcija održaće radionice na kojima će mladim studentima prenijeti filmsko znanje i iskustvo.

U šest festivalskih dana ovog programa biće prikazani filmovi „Dipan“, prošlogodišnji dobitnik kanske Zlatne palme koji je režirao Žak Odijar, „Blago“ Kornelijua Porumbojua, dobitnik nagrade Izvjestan talenat u okviru kanskog programa Izvjestan pogled, „Planine mogu da odu“ Đije Žangkea i „Priča nad pričama“ Matea Garonea, koji su takođe prikazani u glavnoj konkurenciji posljednjeg kanskog festivala i debitantski cjelovečernji film pobjednika Kustendorfa 2009, „Blanka“ Kokija Haseija, koji je na prethodnom Venecijanskom filmskom festivalu dobio dvije nagrade.

Foto: Z. Šaponjić

Nova programska cjelina Kustendorfa pod nazivom „Dekolonizovanje filma“ predstaviće dokumentarne  filmove „O nasilju“ Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara“ Kristofa Kupelina, i „Njemačka mladost“ Žana Gabrijela Perioa. Fimovi obrađuju temu neokolonijalizma, odnosa u zapadnim društvima i dovode u pitanje dominantne narative u odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom odnosu.

Jedna od programskih cjelina festivala je i „Retrospektiva velikana“ u okviru koje će biti prikazani filmovi Žaka Odijara, a značajan dio programa biće posvećen radu producenta Karla Baumgartnera. Emir Kusturica govoriće o svom radu sa ovim njemačkim producentom i održati predavanje o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.

Festival će, svakako, upotpuniti i koncerti domaćih i stranih muzičkih grupa. Učesnike i prijatelje festivala zabavljaće srpski rok sastavi Partibrejkers, Kolja i Grobovlasnici i Orkestar Dejana Lazarevića, jermenska rege i ska atrakcija Reincarnation i moldavski trubač Adam Stinga.

Kustendorf (24)

Među poznatim svjetskim režiserima koji su proteklih godina bili gosti Filmskog Festivala Kustendorf su i Paolo Sorentino, Andrej Končalovski, Nikita Mihalkov, Alfonso Kuaron, Bertran Tavernije, Džang Jimou, Mateo Garone, Abas Kjarostami, Otokar Vavra, Erik Pope, Filip Ramund, Boris Malagurski, Jan Hrebejk, Ben Zejtlin, Aleksej Balabanov, Asgar Farhadi, producentkinja Klodi Osar, direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo i mnogi drugi mladi autori.

Od filmskih zvijezda gosti Kustendorfa, pored domaćih glumaca, u godinama njegovog postojanja, bili su Džoni Dep, Monika Beluči, Odri Totu, Berenis Beržo, Gael Garsija Bernal…

Cjelokupan program Filmskog i muzičkog festivala Kustendorf možete pogledati ovde:

http://kustendorf-filmandmusicfestival.org/2016/


Gorica Ćećez


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: