Na Savindan otvaranje izložbe „Prebilovci“ u Londonu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Na Savindan otvaranje izložbe „Prebilovci“ u Londonu

Datum:22.01.2016.

Izložba „Prebilovci“, biće otvorena na Savindan, u srijedu 27. januara u 19 časova u Ambasadi R. Srbije u Londonu.

pb01
Tog dana obilježava se i međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Izložba svjedoči o zločinu ustaša 1941. godine kada su ubili 850 od ukupno 1.000 stanovnika tog srpskog sela u Hercegovini, ali i o Vaskrsu Prebilovaca.
Prema istraživanju japanskog lista „Asahi šimbun“, Prebilovci predstavljaju najstradalnije selo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Pored domaćina, na otvaranju iložbe govoriće istoričar Nemanja Dević iz Beograda, Aco Dragićević iz Prebilovaca, potomak žrtava, i Dušan J. Bastašić predsjednik udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke, koje je inicijator  uz Kulturni centar Novog Sada nosilac ovog projekta.

Izložba je do sada bila postavljena u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci kao i u Prebilovcima gdje je postavljena kao stalna postavka.

Organizatori izložbe su UG Jadovno 1941. i Bord Jevreja iz Velike Britanije.

Projekat se realizuje uz pomoć Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva inostranih poslova R. Srbije.
Veliku zahvalnost za realizaciju ovog projekta, UG Jadovno 1941. duguje gospodinu Aleksandru Simiću, predstavniku udruženja u Velikoj Britaniji.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: