Još jedno uspješno pokloničko putovanje ZK "Osvit" iz Bileće | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Još jedno uspješno pokloničko putovanje ZK "Osvit" iz Bileće

Datum:06.04.2015.

Bilećani su i ove godine tradicionalno na praznik Cvijeti krenuli na pokloničko putovanje, ove godine ih je bilo više nego inače. Loše vrijeme nije spriječilo preko 200 poklonika da obiđu manastire: Ostrog, Ždrebaonik, Piperi, Nikšićku župa i Kosijerevo.

Tradicionalno svake godine na praznik Cvijeti Zavičajni klub Osvit iz Bileće organizuje pokloničko putovanje i obilazak manastira Crne Gore. Ove godine je u ranim jutarnjim časovima iz Bileće krenuo rekordan broj poklonika, 4 autobusa oko 200 Bilećana. Predsjednik Osvita Miodrag Hrnjez Ljumo kaže da je ponosan na svoje sugrađane što se na ovakva putovanje odazivaju u velikom broju.

Juče se u jednom danu izmjenjalo više godišnjih doba, prva destinacija je bila jedana od najvećih pravoslavnih svetinja Manastir Ostrog. Prvo jaka kiša a zatim i snijeg, gusta magla a potom i zraci sunca učinili su ovaj dan još čudesnijim i zanimljivijim. Ali bez obzira na sve vremenske prilike i neprilike poklonici nisu odustajali.

Poslije Ostroga Bilećani su krenuli u ostale manastire, poklonili su se svetinjama u manastirima Ždrebaonik, Piperi, Nikšićka Župa i dan se završio u komšinskom manastiru Kosijerevu. Cjelodnevno putovanje i obilasci, poklonicima nisu pričinili nikakav teret, naprotiv, sa oduševljenjem su komentarišu ovaj Osvitov tradicionalni podvig.

Bilećani su istakli da većina njih nikada ne bi posjetila ove znamenitosti da nije Osvita. Inače pored ovoga tradicionalnog pokloničkog putovanje Osvit organizuje i mnoga druga. Oko naše kamere je ispratilo sve detalje ovoga putovanja i zato vašoj pažnji preporučujemo reportažu koja će biti emitovana u danima Vaskrsa.


Bojan Nosović, Herceg RTV


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: