Najava: Izložbe slika 'Zagrljaji' slikara Safeta Zeca | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Izložbe slika 'Zagrljaji' slikara Safeta Zeca

Izvor: Muzej Hercegovine | Datum:23.06.2020.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno u četvrtak, 25. juna 2020. godine u 20.00 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju. Izložba je realizovana u organizaciji Muzeja Hercegovine iz Trebinja, u okviru Pete međunarodne umjetničke kolonije „KOLO 2020“ u saradnji sa Atelje-zbirkom Zec iz Sarajeva i Udruženjem umjetnika Umjetnička kolonija KOLO iz Trebinja i biće dostupna za javnost do 1. avgusta 2020. godine.

Djela iz ciklusa „Zagrljaji“ nastajala su od devedesetih godina, nakon umjetnikovog napuštanja Sarajeva. Inspirisan stradanjem, a najviše pričom o sarajevskim Romeu i Juliji, Bošku i Admiri koji su stradali pri pokušaju da napuste Sarajevo. Kako sam slikar kaže, cijeli ovaj opus je posvećen njima, njihovoj ljubavi i ranoj, nerazumnoj smrti.

Cafet Zec, slikar i grafičar, rođen je 1943. godine u Rogatici, Bosna i Hercegovina.

Nakon završenih studija u Srednjoj umjetničkoj školi u Sarajevu i Akademiji likovne umjetnosti u Beogradu, sedamdesetih godina XX vijeka, Zec je postao centralna figura umjetničkog pravca zvanog "poetski realizam". Živio je i radio u Beogradu do 1989. godine.

Početkom devedesetih godina postao je jedan od najvažnijih umjetnika u svojoj zemlji i izlagao na mnogim međunarodnim izložbama. Tih godina se vratio da živi i radi u Sarajevu, do 1992. kad je bio primoran napustiti svoj grad - zbog rata u bivšoj Jugoslaviji - te našao utočište u Italiji, prvo u Udinama da bi 1998. došao i našao svoj drugi dom u Veneciji.

U Italiji je Zec ponovo sagradio svoj život i aktivnost (sva njegova djela nastala do 1992. su ostala i sačuvana su u Sarajevu). Bez prestanka je radio na novim platnima, crtežima i bakrenim grafičkim pločama.

Već 1994. godine je održana njegova prva samostalna izložba u muzeju na sjeveru Italije, upravo sa novim radovima, a samo desetak slika koje su došle iz jedne galerije u Njemačkoj svjedočile su o njegovom prethodnom stvaralaštvu. Od tada je izlagao preko stotinu puta u Italiji, širom Evrope, u Sjedinjenim Američkim Državama i Jordanu.

Od završetka oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji Zec je nastavio sa čestim povratcima i radom u svojoj Bosni i Hercegovini. Sarajevski Atelje-zbirka Zec, u srcu grada, otvoren je za posjete i postao je centar kulturnih zbivanja i izložbeni prostor kolekcije sarajevskog opusa i svih novih djela koja su tu nastala za posljednjih petnaestak godina. Danas Safet Zec živi i radi na relaciji između Venecije, Počitelja i Sarajeva.

Najvažnije samostalne izlozbe od 2010. su sljedeće: Zagrljaji, Historijski Muzej BiH, Sarajevo i Chiesa della Pieta, Venecija, 2019. Exodus, Basilica Maria Ausiliatrice, Torino i Oratorio del Caravita, Rim, 2019. Svjetlost, Kosača, Mostar, 2018. Exodus, Chiesa della Pieta, Venecija, 2017. Il Pane della Misericordia, Musei di San Salvatore in Lauro, Rim, 2016-2017. Slikarstvo i život, Musee de l'Hospice Comtesse, Lille, 2016.-2017. Il Pane della Misericordia, Svetilište u Loretu 2016. Allegories of Fate, Panorama Museum, Bad Frankenhausen, 2015-2016. Pittura come miniera, Fondazione Benetton Studi Ricerche, Treviso, 2015. Skidanje s križa, Chiesa del Gesu, Rim, 2014. L'Opera incisa, Villa Manin di Passariano, 2013. Capolavori senza tempo, Rotonda della Besana, Milano, 2012. Moć slikarstva, Museo Correr, Venecija, 2010.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: