Izložba "Prebilovci" večeras u Londonu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba "Prebilovci" večeras u Londonu

Izvor: SRNA | Foto: jadovno.com | Datum:27.01.2016.
Izložba "Prebilovci", koja svjedoči o zločinu ustaša 1941. godine u istoimenom hercegovačkom srpskom selu, biće otvorena večeras u Ambasadi Srbije u Londonu, najavljeno je iz Udruženja "Jadovno".

Izložba Danas se obilježava i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, kažu u ovom udruženju, koje je, uz Kulturni centar Novog Sada, inicijator i nosilac ovog projekta.

Izložba svjedoči o zločinu ustaša 1941. godine kada su ubili 850 od ukupno 1.000 stanovnika tog srpskog sela u Hercegovini, ali i o vaskrsenju Prebilovaca.

Prema istraživanju japanskog lista "Asahi šimbun", Prebilovci predstavljaju najstradalnije selo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Osim domaćina, na otvaranju iložbe govoriće istoričar Nemanja Dević iz Beograda, Aco Dragićević iz Prebilovaca, potomak žrtava, i Dušan Bastašić, predsjednik udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke.

Izložba je do sada bila postavljena u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci, kao i u Prebilovcima gdje je postavljena kao stalna postavka.

Organizatori izložbe u Londonu su Udruženje "Jadovno" i Bord Jevreja iz Velike Britanije.

Projekat se realizuje uz pomoć Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Izložba "Prebilovci" biće otvorena večeras u 19.00 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: