Savindanske svečanosti u znaku jubileja - pola vijeka nevesinjske gimnazije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Savindanske svečanosti u znaku jubileja - pola vijeka nevesinjske gimnazije

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:26.01.2016.
Srednjoškolski centar „Aleksa Šantić“ večeras je u Velikoj sali opštine Nevesinje organizovao svečanost povodom školske slave – Savindana tokom koje je promovisana monografija „Nevesinjska gimnazija 1964-2014“. Priređen je poetsko- muzički program i oživljena sjećanja  na učenike i profesore nevesinjske Gimnazije od njenog osnivanja do danas.

Bogato ilustrovana knjiga  Redakcijskog odbora sadrži imena svih radnika i učenika koji su tokom pola vijeka prodefilovali kroz srednje obrazovanje. Hronološki su navedeni i zanimljivi detalji iz školskog života svake generacije, učeničke radosti, ali i poteškoće sa kojima su se suočavali.

Tokom 50 godina Centar je znanjem napojio više od 7.000 učenika. Mnogi od njih postali su ugledni profesori, inženjeri, doktori, sportisti, umjetnici, kulturni i javni radnici.

Direktor  SŠC „Aleksa Šantić“ Vukan Bratić rekao je da je iz školskih  ljetopisa, dnevnika i matičnih knjiga rekonstruisan životni put značajne institucije obrazovanja koja je pratila sudbinu, razvoj i promjene društvene sredine gdje je egzistirala. – Ponosni smo na njenu prošlost, posvećeni sadašnjosti s nadom za bolju budućnost – istakao je Bratić.

Dugogodišnji direktor i profesor u Centru Gedeon Stajić naglasio je da je nevesinjska gimnazija  jedna od najuspješnijih u BiH. Govoreći o prvim generacijama  nevesinjskih srednjoškolaca Stajić je rekao da je omladina postala moćna snaga Nevesinja i da je pamet došla do izražaja.

 

Prvi direktor Ekonomske škole u Nevesinju iz 1960. godine Risto Brenjo podsjetio je na prve godine rada ove ustanove ukazujući da je bilo mnogo poteškoća zbog nedostatka kadrova i učioničkog prostora.

– Ipak, zahvaljujući velikom entuzijazmu profesora i zalaganju učenika nastava je uspješno izvođena i mnogi maturanti su kasnije stigli i do doktorskih disertacija.

O zanimljivim detaljima iz školskog vremeplova govorio je Dragomir Grahovac, a  upečatljive svetosavske poruke prenijela je Danica Đurasović.

U poetsko-muzičkom dijelu programa  stihove su govorili Đorđe Dabarčić, Milica Radovanović i Milijana Telebak. Domaći muzički sastav „Orfej“ i Jelena Grubačić razgalili su pubiku sa nekoliko izvornih narodnih pjesama.

Svetosavske svečanosti nastavljaju se sutra u OŠ „Risto Proroković“ i SŠC „Aleksa Šantić“.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: