Proglašeni dobitnici književne nagrade 'Zlatna sova' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Proglašeni dobitnici književne nagrade 'Zlatna sova'

Izvor: SRNA | Datum:01.07.2020.

Roman "U krugu" Radisava Milića iz Smedereva dobitnik je nagrade "Zlatna sova" koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.
Druga nagrada pripala je romanu "Čak i u Huenti", autora Nadežde Purić Jovanović iz Beograda, a treća romanu "Davno ispričane priče", autora Branka Jovičića iz Broda.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je Srni da je "Zlatna sova" jedna od najznačajnih književnih nagrada koja se dodeljuje za neobjavljeni roman napisan na srpskom govornom području.

On je istakao da su imena pobjednika proglašena danas u Andrićgradu, nakon što je žiri saopštio rezultate konkursa.

U ovogodišnjem žiriju bili su eminentni poznavaoci književnosti akademik Jovan Delić, Dragana Bedov i Željka Pržulj.

Za roman "U krugu" članovi žirija kažu da i samom simbolikom naslova nagovještava priču o jednoj životnoj putanji što se bliži kraju.

U saopštenju žirija se navodi da roman opisujući gotovo pun krug, koji u konačnom svođenju računa, u ishodištu prošlog, sadašnjeg i onog što je čovjeku još preostalo u neizvijesnoj i varljivoj budućnosti – ostaje prazan, neispunjen i natopljen osjećanjem promašenosti, uzaludnosti i beskrajne samoće.

"Glavni junak Stevan, već u godinama kada se sve više preispituje prošlost, a sve manje planiraju dani koji dolaze, sa svoje početne putanje – iz Beograda, kada je život nudio beskrajne mogućnosti i ispunjavajuću i veličanstvenu ljubav žene koja je opstajala uprkos svim okolnostima, odbacivši sve zbog nemogućnosti da se izbori sasopstvenim porijeklom, dospijeva ponovo u Beograd, vrativši se poslije dugogodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva u Lisabonu", navodi se, između ostalog, u saopštenju žirija.

S druge strane, međusobni odnosi na relaciji muškarac–žena, bivaju osvijetljeni iz jednog specifičnog ugla suštinskog nerazumijevanja i mimoilaženja, prouzrokovanih neizgovorenim, prećutanim i potisnutim, koji očaji tragiku njihovih sudbina prenose i na život začet u toj nesrećnoj ljubavi.

Dodjela "Zlatne sove" biće upriličena u septembru povodom godišnjice postojanja i rada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: