Narodna biblioteka Trebinje bilježi porast broja čitalaca | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Narodna biblioteka Trebinje bilježi porast broja čitalaca

Datum:30.01.2015.

"Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja, knjigu." Tako je francuski filozof Volter prije više od dva vijeka govorio o knjigama. Knjiga je i danas čovjeku dobar prijatelj, kažu u Narodnoj biblioteci Trebinje.

Broj čitalaca varira do 1 500 što je u odnosu na veličinu Trebinja ali i u odnosu na druge gradove prihvatljiva cifra. Sa fondom od oko 50 000 knjiga, biblioteka može da zadovolji sve ukuse. A što se tiče knjiga koje se najčešće izdaju, moglo bi se reći da Trebinjci prate trendove.
“ Poslednjih godina aktuelni su Haled Hoseini i Orhan Pamuk, a što se tiče domaćih autora Goran Petrović a dosta se izdaju i autobiografije, Emira Kusturice, Neleta Karajlića … ” , kaže Mirjana Mandić iz Narodne biblioteke Trebinje.
Postoji i autori koji nikad ne izlaze iz mode : Orvel, Džejn Ostin, Dostojevski , te naši, Andrić, Dučić, Selimović, Crnjanski…
U Knjižari sv. Danilo Humski kažu da Trebinjci najviše kupuju popularnu best-seler literaturu, ali ne zaziru ni od naših provjerenih pisaca. Kupci su i mlađi i stariji i nema pravila šta čitaju jedni sta drugi, pa se često desi da djeca umjesto Tom Sojera kupe neku popularnu dobro izreklamiranu knjigu.
Za sve one koji ne pronađu knjigu koju traže u biblioteci ili knjižarama, postoji još jedno mjesto gdje vrijedi pokušati. Izbor je za sada doduše skroman ali će biti uskoro veći. Priča odakle knjige u kafiću na Tini je jedinstvena .
“ Kad smo otvorili kafić i sređivali prostor, nismo znali šta ćemo sa policom a onda je jedan komšija htio baciti paket knjiga , uzeli smo ih i stavili na nju. Ispostavilo se da je to bila dobra ideja jer su ljudi počeli da dolaze , čitaju i donose svoje knjige” priča nam Nikola Bojbaša, vlasnik kafića.
Knjiga je tradicionalno i dobar poklon, pogotovo ako je sa nekom dobrom posvetom, kažu nam Trebinjci. A na pitanje koliko i zašto čitaju daju različite odgovore. I dok neki čitaju iz zadovoljstva, drugi čitaju zato što moraju , pa na listi pročitanih knjiga bilježe samo obaveznu litetaturu , ili čak manje od toga.

Piše: Marija Manojlović, Herceg RTV


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: