U slavu zaštitnika školstva: Održana Svetosavska akademija u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U slavu zaštitnika školstva: Održana Svetosavska akademija u Gacku

Datum:29.01.2016.
U organizaciji SKPD „Prosvjeta“ Gacko, sinoć je u sali Doma kulture održana svečana akademija posvećena prvom srpskom prosvetitelju i učitelju, Svetom Savi. Svečanost je otvorena pojanjem himne u izvedbi hora srednje muzičke škole iz Trebinja.

2Da Sveti Sava nije značajan samo za srpski narod nego i za čitavu pravoslavnu vaseljenu, podsjetio je otac Miodrag Todorović iz Sabornog hrama Sv. Vasilija Ostroškog iz Nikšića. „Neumorno je širio božiju riječ među srpskim narodom, koji se stopio sa njegovom ličnošću“, rekao je sveštenik Todorović u svojoj besjedi.

Na Svetosavskom saborovanju dodijeljene su nagrade i diplome najboljim učenicima osnovne i srednje škole, ali i njihovim nastavnicima i profesorima, koji su u prošloj školskoj godini zauzeli vodeća mjesta na različitim takmičenjima koja je organizovao Prosvjetno-pedagoški zavod i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović, uručio je opštinske nagrade i Prosvjetina priznanja, dok je potpredsjednik glavnog odbora Prosvejete, hadži Velemir Avdalović, uručio knjige u izdanju Prosvjete.

Za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz fizike, nagrade su dobili Kovačević Stefan i nastavnica Pušara Svetlana, dok su za osvojeno drugo mjesto iz pomenutog predmeta na republičkom i drugo na regionalnom, nagrade dobili učenik Jovan Grgur i profesor Radomir Avdalović.

Za osvojeno prvo mjesto iz mehanike, na republičkom takmičenju, nagrađen je učenik Ognjen Dostinić, a za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju, iz istog predmeta, nagrađen učenik Milanko Okiljević, kao i njihova profesorica Milanka Okiljević.

Među nagrađenima našao se i učenik Uroš Ristović i profesor Radomir Vučković, za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz geografije. Učenik Uroš Ristović nagrađen je i za osvojeno prvo mjesto iz informatike na regionalnom takmičenju, zajedno sa profesorom Srđanom Mandićem.

Za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz mašinske grupe predmeta, nagrađen je učenik Miloš Fržović i profesorica Veronika Milović.

Na Svetosavskoj akademiji nagrađen je i sportski uspjeh fudbalske ekipe i to u ženskom sastavu. Za osvojeno drugo mjesto na republičkom i prvo na regionalnom takmičenju, nagrađena je ženska fudbalska ekipa SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, na čelu sa profesorom Gligorom Košutićem.

Proglašeni su i pobjednici literaranog i likovnog konkursa Prosvjete na temu „Stopama Svetog Save“, a priznanja je uručio predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Radomir Vučković.

Kada su u pitanju literarni radovi, treće mjesto pripalo je Aleksini Šuković, učenici OŠ „Sveti Sava“ Gacko. Na drugom mjestu našao se Luka Maksimović, učenik OŠ „Car Konstantin“ iz Niša, dok je prvo mjesto u konkurenciji literarnih radova pripalo učeniku gatačke gimnazije, Borisu Vukoviću.

Za najbolji likovni rad, prvu nagradu dobila je učenica SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, Maja Skoko. Drugu nagradu dobio je osnovac Blagoje Govedarica, a treću Sandra Divljan, učenica SŠC „Pero Slijepčević“.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su hor srednje muzičke škole iz Trebinja, osnovci i srednjoškolci Gacka kao i gosti iz Trebinja Vladan Popović i Željko Milošević.

Sponzori ovogodišnje akademije bili su Opština Gacko, Rudnik i Termoelektrana Gacko, „Termograding“, „Antikorozija“ i „Kulturno-sportski“ centar Gacko.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: