Izgradnja vještačkih identiteta – skrivena suština crnogorskog zakona o vjerskim zajednicama | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izgradnja vještačkih identiteta – skrivena suština crnogorskog zakona o vjerskim zajednicama

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:18.07.2020.

Na platou ispred Muzeja Hercegovine večeras je predstavljena knjiga „Protivpravnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica“, advokata dr Gorana V. Đorđevića, te izložba fotografija „Vaskrs svetinja“, autora Zorana Jovanovića Mačka, fotoreportera „Večernjih novosti“.

Studija o kontroverznom crnogorskom zakonu, koji Srpskoj pravoslavnoj crkvi osporava pravo vlasništva nad hramovima i crkvenom imovinom, prema riječima autora, iz ugla prava analizira sve nedostatke i protivpravnosti usvojenih zakonskih rješenja, a koji se odnose – i na međunarodne pravne standarde i na sam ustavni poredak Crne Gore.

„Ova studija veoma ubjedljivo dokazuje da ovaj zakon ima svoju skrivenu suštini, da je kao takav i diskriminatorski – prije svega uperen protiv Srpske pravoslavne crkve. Naravno, ta skrivena suština proističe iz razloga koji nisu pravne niti zakonodavne prirode – ona je dio procesa koji imaju za cilj izgradnju vještačkih identiteta u Crnoj Gori na početku 21. vijeka“, istakao je advokat iz Niša, koji je na studiji radio zajedno sa pravnim timom medijske kuće IN4S.

Đorđević je dodao da je cilj studije da svim ljudima, i pravničnoj i opštoj javnosti, dokaže sve protivpravnosti koje zakon nosi, te da poruči da su protesti protiv zakona, koji se događaju širom Crne Gore, više nego opravdani i osnovani.

Za pisca i advokata Predraga Savića, studija dr Đorđevića je „vrhunsko naučno ostvarenje o jednom katastrofalnom zakonskom rješenju“.

„Ovaj zakon se može tumačiti kao vrhunac bezakonja i otimačine imovine, a bez imovine crkva ne može imati ni mogućnost da obavlja svoju djelatnost, čime se faktički urušava sloboda vjeroispovijesti“, poručio je Savić, dodajući da je večerašnja promocija u Trebinju prvo predstavljanje knjige javnosti.

 

Advokat Goran Petronijević ocijenio je da je Đorđević napisao kapitalno djelo i sjajan prikaz pravno-teoretskog i istorijskog aspekta zakona, koji je, kako je dodao, problem ne samo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnog naroda, već i drugih vjeroispovijesti na teritoriji Crne Gore.

„Ovaj zakon je toliko zlo da nema drugog izlaza nego da se derogira, da se ukine. I tek onda razgovor treba da počne ako neko hoće sa narodom da razgovara na ovu temu“, istakao je Petronijević.

Vaskrs svetinja

Izložba „Vaskrs svetinja“, autora Zorana Jovanovića Mačka, predstavila je više od stotinu fotografija sakralnih objekata i liturgijskog života Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz tri vremenska perioda – dok su crkve i manastiri još bili u ruševnom stanju, tokom radova na obnovi, te najposle nakon obnove.

Jovanović kaže da je svoju foto priču o crnogorskim manastirima počeo još prije 25 godina, snimajući njihove opustjele razvaline, među kojima su i uznemirujući snimci kako među zidovima jednog konaka obitavaju ovce i koze.

„Posljednji period je od 2017. do 2019. godine, kada sam ponovo obišao te manastire i snimio ih u novom ruhu. Svi su obnovljeni, kao i vjerski život u Crnoj Gori. To je ta komparacija koju sam želio da prikažem“, kazao je fotoreporter „Večernjih novosti“, dodajući da je postavka prije Trebinja predstavljena i publici u Beogradi i Banji Vrujci.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: