Završene Dučićeve večeri poezije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Završene Dučićeve večeri poezije

Datum:07.04.2015.

pjesnici naslovna

TREBINJE | Pjesničkom večeri “Na Dučićevom putu” u pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je spuštena zavjesa na ovogodišnje Dučićeve večeri poezije.
U završnom poetsko-muzičkom programu manifestacije ove godine svoje stihove Dučiću u čast kazivali su pjesnici Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Dragan Hamović, Slavomir Gvozdenović, Milutin Mićović, Zdravko Miovčić, Radomir Uljarević i Stojan Janković, dok su u muzičkom dijelu programa nastupili pijanista Bobo Vučur, bariton Milosav Sukonjica i klarinetista Svetislav Vasić.
pjesnici2

Na pjesničkoj večeri predstavljen je i zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju “Poetika Rajka Petrova Noga”, što je 19 zbornik iz edicije poetičkih istraživanja Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, a sedmi koji je realizovan u koprodukciji sa Gradom Trebinjem, odnosno Dučićevim večerima poezije.

Urednik ove edicije prof. dr Jovan Delić rekao je da zbornik donosi radove 25 autora na skoro 600 stranica, da je knjiga “najozbiljniji, najtemeljniji i najobimniji prilog proučavanju Nogove poezije i poetike”, što je “potvrda nesumnjive vrijednosti njegove poezije i uzdarje grada Trebinja pjesniku za sve njegove pjesničke darove”.

“Nogov pjesnički opus potvrđuje se kao izuzetno bogat i raznovrstan – u širokom rasponu od pobune do molitve, od univerzalizovanja svog slučaja do tematizovanja nacionalne kulture i istorije, odnosno – do slutnje apokalipse, Strašnog suda i slike jagnjeta koje hoda, vjerovatno, po radioaktivnom plamenu”, rekao je Delić kazujući o Nogovoj poeziji.
On je pjesniku uručio primjerak zbornika “povodom sedamdesetogodišnjice njegovog života”.

Jovan Dučić na rumunskom jeziku

U Galeriji Kulturnog centra večeras su promovisane knjige “Plave legende Jovana Dučića” i “Aradska tvrđava – logor za srpske internirce u prvom svjetskom ratu” čiji je izdavač Savez Srba iz Temišvara.
IMG_2632                                                            Zoran Milošević, Slavomir Gvozdenović i Ljubomir Stepanov

Ljubomir Stepanov, urednik izdavačke djelatnosti Saveza Srba u Rumuniji je podsjetio da je Jovan Dučić bio prvi ambasador Kraljevine Jugoslavije u Bukureštu u Rumuniji i da je 1938. godine objavio tri knjige koje su bile prevedene na rumunskom jeziku i jedna od tih knjiga je “Plave legende”.
“Pošto se savremeni rumunski jezik promijenio u svom obliku i svojoj gramatici, a povodom obilježavanja godišnjice Jovana Dučića, 2013. godine, književnik Stevan Bugarski je uradio novi prevod ‘Plave legende’ i objavili smo dvojezično, prvo srpski pa na rumunski jezik”
, naveo je Stepanov.
“Aradska tvrđava – logor za srpske internirce u prvom svjetskom ratu” je zbornik radova sa međunarodnog simpozijuma posvećenog obilježavanju stogodišnjice od početka prvog svjetskog rata.
“Ta Aradska tvrđava, odnosno logor u okviru te tvrđave bio je osnovan tokom prvog svjetskog rata u kome je zatočeno oko 15.000 Srba, od kojih oko 5.000 su ostavili svoje kosti na zajedničkim grobnicama”
, istakao je Stepanov.
IMG_2635
Gosti iz Temišvara su poklonili trebinjskoj biblioteci 20 naslova iz posljednjih godina njihove izadvačke aktivnosti, sa namjerom da se naši sugrađani upoznaju sa radom Saveza Srba iz Rumunije.
Savez Srba iz Rumunije osnovan je 1990. godine, a prema posljednjem popisu stanovništva broji oko 18.500 Srba.

Izložba slika, skulptura i reljefa Stevana Kijca

U okviru pratećeg programa ovogodišnjih Dučićevih večeri poezije u Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba slika, skulptura i reljefa Stevana Kijca.
IMG_2617                                                                         Veseljka Salatić, Zoran Milošević i Tihomir Kijac

Otvarajući izložbu Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti je istakao da je odziv publike dokaz da su „pogodili temu“ kada su prihvatili da izložba Stevana Kijca bude sastavni dio „Dučićevih večeri poezije“.
“Sigurno je da ništa kao kultura ne oplemenjuje i ne objedinjuje čovjeka i vaše prisustvo u ovolikom broju dokazuje da smo svi jedno i da Trebinje zaista s ponosom može nositi epitet grada kulture”
, naveo je Milošević.
Veseljka Salatić, direktor Muzeja Hercegovine kazala je da je Stevan Kijac, rođen u selu Rosulje kraj Ljubomira i upravo u njegovim radovima našlo je odjeka to Ljubomirsko polje, sivi kamen, cvjetno šarenilo, jata ptica, životinje, dom i u domu čovjek, žena i dijete.
“Stevan Kijac je vajar, drvorezbar, slikar, jednom riječju naivni umjetnik, čiji radovi nemaju dodira ni sa jednom vajarskom naivnom školom, sasvim je svoj, duboko i istinski orginalan i u svijetu naivne umjetnosti pripada mu istaknuto mjesto”, istakla je Salatić
, dodajući da je ova izložba dio kontinuiranog stvaralaštva autora, koji posjeduje Muzej Hercegovine i broji 27 radova, a veliki dio je po evropskim galerijama, privatnim zbirkama i muzejima, a nažalost velikom broju skulptura, poslije njegove smrti, ne zna se trag.

Izložbi je prisustvovao i Stevanov sin Tihomir Kijac koji se u ime porodice zahvalio i pozdravio prisutne.
Izložba će biti otvorena do 20. aprila.

Druženje pjesnika sa srednjoškolcima

U biblioteci Gimnazije “Jovan Dučić” danas su pjesnici, gosti ovogodišnjih “Dučićevih većeri poezije”održali književni čas sa trebinjskim srednjoškolcima.



Izvor: Radio Trebinje
D.M./R.S.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: