Od Pariza do Trebinja - izložba U čast Jovanu Dučiću | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Od Pariza do Trebinja - izložba U čast Jovanu Dučiću

Izvor: Muzej Hercegovine | Datum:06.08.2020.

očetkom avgusta meseca, u terminu od 7, do 17. avgusta, sa početkom u 20 časova u Muzeju Hercegovine Trebinje, biće svečano otvorena izložba radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš.


Izložba nosi naziv „Žitije - U čast Jovanu Dučiću“. Ovaj događaj  se ogranizuje kao rezultat dugogodišnje  saradnje dve institucije kulture Galerije `73 iz Beograda i Muzeja Hercegovine u Trebinju.


Ovo je svojevrsno prvo predstavljanje radova umetnice koja živi na relaciji Pariz – Beograd -Tokijo.  Svoju izložbu posvetila je pesniku Jovanu Dučiću i njegovom milom Trebinju.


 „Predstavljanjem  umetnika koji žive i stvaraju u svetu, a srpskog su porekla ima se namera da se skrene  pažnja svetske javnosti na srpsku  kulturnu baštinu'' ističe direktorka Galerije 73 Mirela Pudar i dodaje da je ogromna  privilegija i čast predstaviti stvaralaštvo Mirjane Mire Maoduš čija su dela inspirisana ćiriličnim pismom poznata u celom svetu. Naša umetnica svetskog glasa  čest je gost najvećih svetskih galerija od Pariza do Tokija, a italijanska nacionalna televizija spremila je film čija je projekcija planirana za kraj godine.


Ogromna želja ove umetnice bila je da hercegovačkoj publici predstavi svoje radove jer su za nju Hercegovina i svi njeni velikani bili večita inspiracija.


 „Umetnost mora da živi. Na ovaj način, kroz prezentovanje radova srpskih umetnika svetskog glasa  umetnost dobija novu formu komunikacije. Ta komunikacija unapređuje kulturnu saradnju i ujedno predstavlja srpsku likovnu scenu u regionu i svetu“ izjavila je  Mirela Pudar, direktorka Galerije `73.


Ovaj projekat se realizuje u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto 2020, uz podršku Gradske uprave Trebinja i Gradske opštine Čukarica.


Izložba će biti dostupna posetiocima muzeja do 17. avgusta 2020. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: