Izložba „Skulpture, objekti i asamblaži“ predstavljena gatačkoj publici | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba „Skulpture, objekti i asamblaži“ predstavljena gatačkoj publici

Izvor: Opština Gacko | Foto: Opština Gacko | Datum:29.08.2020.

U Domu kulture u Gacku sinoć je otvorena peta samostalna izložba hercegovačkog umjetnika Dragana Batinića, pod nazivom „Skulpture, objekti i asamblaži“.

Na početku večeri, o autoru i njegovom radu, govorila je samostalni stručni saradnik za likovnu i primijenjenu umjetnost u KSC Gacko, Jelena Glogovac Savić.

„Bez obzira da li zakucava sitne eksere u reciklirani haos, koji se u njegovim rukama pretvara u smislenu kreaciju koja izaziva, ili da slika naručenu sliku dobro poznatog motiva, on se sav prepušta. Tako je valjda kad umjetnik preuzme na sebe obavezu da svijetu objasni potrebu stvaranja i pokretačku igru kroz svoja djela. To nije posao sa propisanim radnim vremenom, to je posao koji ne prestaje dok umjetnik postoji“, istakla je Glogovac Savić.

Dragan Batinić je izrazio zadovoljstvo što izlaže u Gacku jer je, kako kaže, godinama član likovne kolonije i za Gacko ga vežu lijepe uspomene. Estetika mu je na prvom mjestu. Voli umjetnost, voli da živi sa umjetnošću, a inspiraciju pronalazi u svakoj sitnici i banalnoj stvari.

„Oduševljen sam i postavkom i odazivom publike. Ovde se nalaze tri pravca kojima se bavim. Tu su skulpture koje izlažem po prvi put, uglavnom sam radio velike skulpture u prostoru, u parkovima, a sada sam se bazirao na galerijski format. Zatim, imamo seriju asamblaža koji su nastali na diplomskom radu i jedan period nakon toga i objekti koji su podijeljeni na krugove i na kičme. Krugove sam imao kao samostalnu izložbu u Trebinju. To su kružne kompozicije sa svim likovnim elementima kao slike, objekti i imaju za mene određeno značenje“, naglasio je Batinić.

Izložbu je otvorio zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović, ističući da su Gacko i Bileća uvijek bili povezani.

„Osim privrednih veza i veza u sportu, Gacko i Bileća su povezani i po pitanju kulture. Gospodine Batiniću, zahvaljujem što ste i vi jedna karika u neraskidivoj vezi između naše dvije opštine i nadam se da će tako ostati i ubuduće“, rekao je Antunović.


Dragan Batinić je akademski slikar. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2012. god, odsjek slikarstvo, u klasi prof. Musovića, a prethodno je bio u klasi kod doc. Mrdaka. Pored slikarstva bavi se skulpturom i reljefom u kamenu. Njegove skulpture krase „Park skulptura“ u Bileći. Kao predmetni nastavnik i profesor je zaposlen u osnovnoj i srednjoj školi u Nevesinju. Selektor je Likovnog saborovanja „Simeon Dobrićevski“ u Bileći.


Pored mnogobrojnih kolektivnih izložbi imao je, do sada, samostalne izložbe: “Kičme“, „Slike i reljefi“, „Dijalog sa materijalom“ i „Krugovi“.

Za sve posjetioce izložba „Skulpture, objekti i asamblaži“ biće otvorena do 20. avgusta.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: