Povratak Pikasove 'Gernike' u otadžbinu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Povratak Pikasove 'Gernike' u otadžbinu

Izvor: RTRS | Datum:10.09.2020.

Čuvena slika Pabla Pikasa "Gernika" vraćena je u Španiju na današnji dan 1981. godine.
 

Naslikana je 1937. godine nakon divljačkog nacističkog bombardovanja gradića Gernika, svetog mjesta Baska, u Španskom građanskom ratu.

Španski slavni slikar je izrazio želju da "Gernika" ne bude vraćena u Španiju sve dok njegova otadžbina ne postane demokratska država.

Pikasovi biografi navode da on, isprva, nakon prijema porudžbine za izradu neke slike za Svjetsku izložbu, dugo nije imao inspiraciju.

U tom periodu života Pikaso nije bio zadovoljan svojim radom, bio je melanholičan i depresivan. Osim toga, u rodnoj Španiji je bjesnio građanski rat, što je dodatno uticalo na Pikasovo raspoloženje.

Kada je čuo za nemilosrdno bombardovanje Gernike, gradića na sjeveru Španije, 26. aprila 1937. godine, koje su izvršile italijanske i njemačke vazduhoplovne snage, dobio je ideju za sliku.

"Gernika" je završena za svega 35 dana. Na njoj preovladavaju monohromatske boje, siva, crna i plava.

Iako važi za jedan od najvažnijih antiratnih simbola, Pikaso nikada nije želio da govori o njoj.

"Gernika" je čuvana u Muzeju savremene umjetnosti u Njujorku, da bi 1981. godine, nekoliko godina nakon smrti diktatora Fransiska Franka, bila odnesena u Španiju.

Slika se danas čuva u Muzeju kraljice Sofije u Madridu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: