Otvorena izložba fotografija Petra Kočića i njegove porodice 'Ruža u mećavi' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba fotografija Petra Kočića i njegove porodice 'Ruža u mećavi'

Izvor: Radio Trebinje | Foto: SRNA | Datum:12.09.2020.

U Galeriji Kulturnog centra sinoć je otvorena izložba fotografija Petra Kočića i njegove porodice "Ruža u mećavi", autora Zorana Pejašinovića.

Na 14 panoa izložene su hronološki fotografije od 1899. godine kada su se upoznali Petar i buduća njegova supruga Milka.  Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je Petar Kočić ostavio putokaze koje treba da slijedimo.

"To nas obavezuje da više radimo, da učimo svoju djecu da poštuju porodicu. Ostavio nam je putokaze koje treba da slijedimo – da se držimo zajedno, da više radimo i stvaramo, da čuvamo maternji jezik, da vole slobodu i otadžbinu ”, istakla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske promoviše djela Petra Kočića, ali i drugih srpskih književnih velikana u okviru kampanje “Čitajmo zajedno”, koja je započela u julu.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da izložba "Ruža u mećavi", osim lične poruke Kočićeve životne saputnice svom Petru, za sve nosi i drugu simboliku.

"To je spoj cvijetne Hercegovine i snježne Krajine, spoj dva srpska štita. Trebinje i Hercegovina imaju Dučića, a Banjaluka i Krajina Kočića. Dva savremenika, dva zlatna slova srpske književnosti u prozi i pjesmi. Umro je mlad, ali je bolje nego iko uspio da otkrije jednu zemlju sa novom srpskom dušom" rekao je Ćurić.

Autor Zoran Pejašinović je pojasnio zašto izložba nosi naziv “Ruža u mećavi”. Milka je juna 1899. godine upoznala Petra Kočića koji joj je tada poklonio primjerak "Bosanske vile" i crvenu ružu koja je uz zmijanjski vez lajt motiv izložbe.

“Kada je prije 121 godinu Kočić upoznao svoju suprugu Milku, poklonio joj je ružu i ona je tu ružu kroz silne životne mećave, smrt sina Slobodana, kroz svjetske ratove, kroz porodične tragedije, nosila sa sobom čuvala je ljubomorno zašivenu koncem u spomenaru i sačuvala je do kraja.  Petar je srpskom narodu vratio lijep srpski jezik, a Dučić ga je punim ustima hvalio. Meni je drago što Kočić pohodi u Trebinje, a biće prilike i za obrnutu posjetu”, pojasnio je Pejašinović.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: